ЄС обговорить запровадження динамічної стелі цін на газ – ЗМІ

Понеділок, 17 жовтня 2022, 12:39 -

Єврокомісія планує запропонувати країнам запровадити динамічне обмеження цін на газ на найбільшому газовому майданчику блоку – TTF у Нідерландах.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на проєкт рішення ЄК. 

Тимчасовий механізм передбачає встановлення динамічного цінового ліміту для угод на голландському хабі TTF, ціна на якому слугує еталоном для всього газу, що торгується на континенті. 

"Це допоможе уникнути надзвичайної волатильності і стрибків цін, а також спекуляцій, які можуть призвести до труднощів у постачанні природного газу до деяких країн-членів", – йдеться в проєкті документа. 

Реклама:

Історично ціна газу на нідерландському хабі Title Transfer Facility (TTF) використовувалася як еталон для поставок скрапленого природного газу в Європу. Брюссель заявляє, що потрібен новий індекс, оскільки TTF орієнтується на трубопровідні поставки і більше не представляє ринок, який включає більше скрапленого газу (СПГ).

Згідно з проєктом, пакет заходів також включатиме тимчасовий механізм обмеження внутрішньодобових стрибків цін, щоб уникнути надзвичайної волатильності на ринках. Метою є "забезпечення більш надійного механізму ціноутворення", що захистить енергетичні компанії регіону від великих стрибків і допоможе їм забезпечити постачання в середньостроковій перспективі.

Пакет запропонованих ЄК заходів буде обговорено лідерами ЄС на саміті 20-21 жовтня в Брюсселі.

Реклама:

Очікується, що лідери ЄС обговорять й інші заходи, зокрема – щодо координації країнами блоку задля заповнення своїх газових сховищ на наступну зиму, а також прискорення переговорів з неросійськими постачальниками газу, щоб спробувати знизити ціни.



Реклама: