ЄС може запровадити новий індекс цін на газ через зростання поставок СПГ – ЗМІ

Четвер, 13 жовтня 2022, 21:22 -
 
getty images

Лідери країн ЄС на зустрічі наступного тижня можуть підтримати плани щодо запровадження нового цінового орієнтиру з у спробах стримати ціни на енергоносії для споживачів і промисловості.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на проєкт висновків зустрічі у розпорядженні редакції.

Лідери ЄС зустрінуться 20-21 жовтня, за кілька днів після того, як Єврокомісія планує запропонувати план заходів для подолання енергетичної кризи.

У проекті висновків їхньої зустрічі йдеться про те, що лідери ЄС погодяться "розробити новий орієнтир, який більш точно відображатиме умови на газовому ринку".

Реклама:

Історично ціна газу на нідерландському хабі Title Transfer Facility (TTF) використовувалася як еталон для поставок скрапленого природного газу в Європу. Брюссель заявляє, що потрібен новий індекс, оскільки TTF орієнтується на трубопровідні поставки і більше не представляє ринок, який включає більше скрапленого газу (СПГ).

У документі зазначено, що неясно, чи погодяться лідери на "тимчасове втручання на ринку" – формулювання, яке може означати встановлення верхньої межі ціни на газ. Країни-члени ЄС вже кілька тижнів обговорюють можливе обмеження.

Після зустрічі міністрів енергетики країн в середу комісарка ЄС з питань енергетики Кадрі Сімсон заявила, що неясно, чи є достатня підтримка для включення верхньої межі ціни на газ в майбутні пропозиції ЄС, на чому наполягають такі країни як Франція і Румунія.

Реклама:

Очікується, що лідери ЄС схвалять інші заходи, згідно з документом, які будуть обговорюватися і можуть змінитися до того, як він буде затверджений на засіданні наступного тижня. Зокрема, йдеться про координацію країнами ЄС задля заповнення своїх газових сховищ на наступну зиму, а також прискорення переговорів з неросійськими постачальниками газу, щоб спробувати знизити ціни.

У документі зазначається, що такі переговори можуть бути проведені шляхом спільної купівлі газу країнами з метою використання їх "колективної політичної та ринкової ваги".

Реклама: