Кулеба прокоментував погрози РФ вийти з "зернової ініціативи"

Четвер, 13 жовтня 2022, 20:34

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав світ дати чітку реакцію Москві на її шантаж після того, як РФ пригрозила вийти з угоди про деблокування українських морських портів для вивезення зерна.

Про це він написав у Twitter. 

"Росія робить саме те, про що ми попереджали: відновлює голодні ігри та загрожує Чорноморській зерновій ініціативі", – написав він. Кулеба наголосив, що Україна не висуває жодних додаткових вимог і хоче, щоб коридор працював.

"Я закликаю всі держави та організації чітко дати зрозуміти Москві: шантаж має припинитися і Росія не має права наражати на небезпеку мільйони людей. Мій заклик особливо стосується держав, які залежать від експорту українського зерна", – додав він.

Раніше Росія направила ООН перелік вимог, у разі невиконання яких погрожує вийти з угоди про експорт зерна із Чорного моря, дія якої завершується в листопаді

Реклама:

Більше про "зерновий коридор" читайте у статті: Добрива від терористів і зерновий коридор. На Україну тиснуть, щоб дати Росії вивозити свій аміак через Одесу

Нагадуємо:

Зернова угода була підписана в Стамбулі 22 липня і діє 120 днів з дня підписання, до 19 листопада. Її можуть автоматично продовжити, якщо одна із сторін-підписантів не повідомить про бажання її змінити чи розірвати.

ООН тисне на Київ, аби дати Росії додаткову вигоду від ініціативи – дозволити їй експортувати свій аміак через Одесу – і таким чином забезпечити подальшу роботу коридорів.

Президент РФ Владімір Путін хоче обмежити напрями вивезення зерна з України і бреше про напрямки вивезення продовольства – нібито, лише 3% йде до бідних країн. ЕП пояснювала, куди насправді йде українське зерно.

На в’їзді та виїзді до чорноморських портів України утворилася черга зі 120 суден, а час інспекції суден виріс до 10-15 днів через недостатню кількість інспекторів.

Реклама: