Рекомендації МАГАТЕ можна виконати лише після повернення контролю України над ЗАЕС – Галущенко

Середа, 7 вересня 2022, 13:15 -


Інновації в дії

Україна зможе виконати рекомендації МАГАТЕ щодо стабілізації та безпечної роботи ЗАЕС лише після повного повернення контролю над нею.

Про це заявив міністр енергетики Герман Галущенко у Facebook.

"Ми високо цінуємо роботу місії МАГАТЕ. Саме Україна була її ініціатором і доклала максимум зусиль до її реалізації. Тепер важливо імплементувати рекомендації місії. А це можливо лише за повного повернення ЗАЕС під контроль України", – написав він.

Міністр наголосив, що лише Україна здатна гарантувати виконання всіх складових безпеки експлуатації і зацікавлена в цьому, на відміну від росіян.

Галущенко констатував, що подання звіту МАГАТЕ про стан ядерної безпеки в Україні на засіданні Радбезу ООН, "не стало спринтерською дистанцією з деокупації ЗАЕС, але лише черговим етапом виснажливого марафону, який триває вже понад півроку".

Водночас він наголосив, що абсолютно всі учасники засідання Ради безпеки ООН, окрім Росії, погодилися з необхідністю демілітаризації станції та прилеглої до неї території.

Галущенко вважає, що враховуючи безпрецедентну ситуацію з окупацією іноземними військами ядерного об'єкта іншої країни, потрібно якнайшвидше оновити стандарти та протоколи роботи МАГАТЕ.

"Чинні стандарти та протоколи роботи МАГАТЕ обмежують їх у можливості робити висновки. Отже, потрібно оновити ці якнайшвидше. Наявність оціночних висновків точно зняло б усі дискусії щодо того, "хто винен і що робити", які майстерно розпалює російська пропаганда навіть під час засідання Радбезу", – написав міністр енергетики.

Також очільник Міненерго закликав накласти санкції на компанію "Росатом", представники якої незаконно намагаються керувати роботою Запорізької АЕС.

Нагадуємо:

Росіяни намагалися тиснути на гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі під час підготовки звіту щодо ЗАЕС.

Президент РФ Володимир Путін може спробувати скористатися звітом МАГАТЕ щодо ситуації на ЗАЕС і створити процес, аналогічний Мінським угодам.

Міжнародне агентство з атомної енергетики (МАГАТЕ) у вівторок оприлюднило звіт про радіаційну безпеку в Україні, де зокрема поділилося даними про візит місії на Запорізьку атомну електростанцію.