Енергетичне співтовариство закликало створити в ОГТСУ власну наглядову раду

Понеділок, 5 вересня 2022, 16:31 -

Секретаріат Енергетичного співтовариства, який брав участь у сертифікації Оператора ГТС України, висловив стурбованість щодо контролю Кабміну над ОГТСУ та за проведення корпоративної реформи в регуляторі. 

Про це йдеться в листі Секретаріату Енергетичного співтовариства до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля від 18 липня, який є в розпорядженні ЕП.

Організація нагадала, що у грудні 2019 року ОГТСУ було сертифіковано Національним енергетичним регулятором НКРЕКП з висновком Секретаріату Енергетичного співтовариства.

"Оцінка, зроблена в ході сертифікації охопила не лише ОГТСУ, а й його холдингову компанію "Магістральні газопроводи України", яка як єдиний акціонер жорстко контролює ОГТСУ. А у разі внесення змін до статуту МГУ після атестації органом, який здійснює повноваження власника акцій ОГТСУ є наглядова рада МГУ. 

Реклама:

У своєму висновку Секретаріат очікував, що наглядова рада МГУ виступатиме значною противагою будь-якому втручанню і покращить належне корпоративне управління, не в останню чергу тому, що більшість його членів вважаються незалежними. 

"Проте досвід останніх років і місяців показує, що це двошарове корпоративне управління не призвело до автономного та ефективного управління Оператора ГТС", – йдеться у листі Секретаріату.

Секретаріат повністю підтримує розроблений ОГТСУ план дій корпоративного управління через технічну допомогу Світового банку. План корпоративного управління ОЕСР був схвалений усіма сторонами на початку 2021 року.

Реклама:

"У рамках того процесу ми разом зі Світовим банком порадили призначити справді незалежну наглядову раду Оператора ГТС", – додали в Секретаріаті.

Також члени організації висловились за ліквідацію МГУ і підпорядкування ГТС Міністерству енергетики, а також створення наглядової ради та правління безпосередньо в ОГТСУ.

Нагадуємо:

Раніше заступник міністра енергетики Германа Галущенка Фарід Сафаров направив Наглядовій раді АТ "Магістральні газопроводи України", яка володіє 100% ОГТСУ, лист. У ньому чиновник закликає провести засідання 15 серпня та пропонує кандидатуру одного з заступників міністра енергетики – Миколу Колісника на посаду в. о. гендиректора ОГТСУ замість Сергія Макогона, який очолює компанію з 2019 року.

НАЗК направив голові Наглядової ради АТ "Магістральні газопроводи України" лист, в якому агентство попереджає про можливий конфлікт інтересів у Колісника. Агентство закликає з’ясувати, чи не призведе призначення Колісника до зазначених порушень.

Світовий банк закликав українську владу дотримуватися процедур корпоративного управління ОЕСР при призначенні гендиректора "Оператора ГТС України".

Реклама: