ФРС США очікувано підвищила ставку ще на 75 базових пунктів, щоб приборкати інфляцію

Середа, 21 вересня 2022, 21:30 -
 
reuters

Федеральна резервна система США (ФРС) підвищила ключову ставку на 0,75 в.п. до 3-3,25%. Це вже третє поспіль підвищення ставки із таким кроком.

Таке рішення ухвалили на засіданні 21 вересня, повідомляється на сайті регулятора.

"Останні показники вказують на помірне зростання витрат і виробництва. За останні місяці кількість робочих місць значно зросла, а рівень безробіття залишився низьким. Інфляція залишається високою, що відображає дисбаланс попиту та пропозиції, пов’язаний з пандемією, вищими цінами на продовольство та енергію, а також ширшим ціновим тиском", - йдеться у заяві ФРС.

Американський регулятор також підкреслює, що війна Росії проти України "спричиняє величезні людські та економічні труднощі".

Реклама:

"Війна та пов’язані з нею події створюють додатковий тиск на інфляцію та негативно впливають на світову економічну діяльність. ФРС дуже уважно ставиться до інфляційних ризиків", - підкреслили у ФРС.

ФРС також заявило, що прагне досягти максимального рівня зайнятості та інфляції на рівні 2 відсотків у довгостроковій перспективі.

На підтримку цих цілей регулятор вирішив підвищити ключову ставку до рівня 3-3,25%.

Реклама:

У ФРС вважають, що поточне підвищення буде доцільним.

"Крім того, регулятор продовжуватиме скорочувати свої запаси цінних паперів казначейства та боргових зобов’язань агентств і цінних паперів, забезпечених іпотечним забезпеченням агентств", - йдеться у заяві.

Окремо наголошується, що ФРС "рішуче прагне повернути інфляцію до цільового рівня в 2 відсотки".

ФРС буде готове скоригувати позицію щодо грошово-кредитної політики, якщо виникнуть ризики, які можуть перешкодити досягненню цілей. Оцінки ФРС враховуватимуть широкий спектр інформації, включаючи інформацію про охорону здоров'я, умови ринку праці, інфляційний тиск та інфляційні очікування, а також фінансові та міжнародні події, резюмували в регуляторі.

"Ми неухильно прагнемо зниження інфляції. Ми, як і раніше, вважаємо інфляційні ризики перекошеними у бік підвищення.Нам, мабуть, буде потрібна обмежувальна політика протягом деякого часу.

ФРС США проводить третє поспіль велике підвищення ставки та бачить більше підвищення в майбутньому. Темпи підвищення ставки будуть визначатися даними та перспективами. Наша основа – цінова стабільність", - заявив очільник ФРС Джером Пауелл.

Рішення стало досить очікуваним, раніше підвищення ставки на 75 б.п. очікували аналітики.

Нагадаємо:

Індекс споживчих цін у Сполучених Штатах у серпні зріс на 0,1%, хоча економісти очікували його скорочення на 0,1% – очікується, що Федрезерв втретє поспіль підвищить ставки на 75 базисних пунктів.

У липні споживча інфляція у США сповільнилась до 8,5% порівняно з липнем минулого року (у червні показник сягнув рекордних з листопада 1981 року 9,1%).

Федеральний резерв США вдруге поспіль підвищив ключову ставку одразу на 75 базисних пунктів до діапазону 2,25%-2,5%, з метою приборкати дедалі швидшу інфляцію в країні.

Економічна правда

Реклама: