Фонд ліквідації наслідків війни за рахунок конфіскації коштів РФ почнуть створювати до кінця року

П'ятниця, 16 вересня 2022, 12:09 -

Фонд ліквідації наслідків збройної агресії Росії, який наповнюватиметься за рахунок конфіскованих коштів РФ, планують розпочати формувати у держбюджеті цього року.

Про це розповів міністр фінансів Сергій Марченко в ефірі національного телемарафону, передає Інтерфакс-Україна.

Міністерство фінансів розробило відповідний законопроєкт та зареєструвало його у Раді.

Він додав, що кошти фонду перебуватимуть на казначейському рахунку.

Реклама:

Марченко нагадав, що в затвердженому урядом проєкті держбюджету-2023 також передбачено такий фонд розміром щонайменше 19 млрд грн.

"Є 19 млрд грн, які вже гарантовані. Сподіваємося, що з вилученням російських активів цей фонд поповнюватиметься значними сумами", – сказав глава Мінфіну.

Раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль на пресконференції заявляв, що першими такими коштами, найімовірніше, стануть конфісковані 15,8 млрд грн виведених із ринку в перші дні війни МР Банку та Промінвествестбанку – "дочок" російських Сбербанку та ВЕБ.РФ.

Реклама:

Нагадуємо:

Єврокомісія, Світовий Банк та Кабінет Міністрів у співпраці з партнерами оцінюють, що поточна вартість реконструкції та відновлення України становить 349 мільярдів доларів.

Україна хоче домогтися від Росії репарацій в 300 мільярдів доларів через збитки, завдані повномасштабним вторгненням.

Загальна сума прямих збитків інфраструктури України внаслідок розпочатої Росією війни сягає 114,5 млрд доларів на 5 вересня. 

Станом на 10 серпня загальна сума мінімальних  потреб у відновленні зруйнованих активів України становила 188 мільярдів доларів.

Реклама: