Економіка Британії, ймовірно, скоротилась вперше з часів локдауну – Bloomberg

Понеділок, 8 серпня 2022, 10:15 -


Інновації в дії

Економіка Великої Британії, ймовірно, скоротилась вперше після того, як країна запровадила локдауни через коронавірус на початку 2021 року.

Про це пише Bloomberg.

Згідно з опитуванням економістів Bloomberg News, ВВП за другий квартал, ймовірно, скоротився на 0,2%, перед офіційними даними, які мають бути опубліковані цього тижня.

"Падіння означатиме паузу у відновленні після пандемії та початок більш тривалого спаду, який, як очікує Банк Англії, триватиме до початку 2024 року.

Такий прогноз розбурхує гонку за посаду лідера Консервативної партії та прем'єр-міністра на заміну Бориса Джонсона", - пише агентство.

Минулого тижня Центробанк Англії прогнозував, що цього року інфляція прискориться до 40-річного максимуму до понад 13%, що значно вплине на купівельну здатність споживачів.

Колишній прем’єр-міністр Гордон Браун і колишній головний економіст BOE Чарлі Бін наполягають на пакеті допомоги, який би допоміг тим, хто найбільше постраждав. Вони кажуть, що заходів, запропонованих урядом Джонсона на початку цього року, недостатньо.

"Основний пакет для домогосподарств коштував приблизно 15 мільярдів фунтів стерлінгів, і, безумовно, є підстави для чогось принаймні такого масштабу знову", - сказав Бін в інтерв’ю Times Radio.

"Фінансова бомба уповільненої дії вибухне для сімей у жовтні, оскільки другий раунд підвищення цін на пальне за шість місяців спричинить ударні хвилі по кожному дому та штовхне мільйони через край", - заявив Гордон Браун.

Перспективи зростання цін на природний газ посилюють тиск на Трасс та Сунака - щоб вони пояснили, що будуть робити для відновлення економіки.

Фаворит перегонів Трасс заявила, що просуватиме негайне зниження податків, щоб допомогти.

Сунак каже, що впровадження цих заходів займе надто багато часу і не допоможе достатньо тим, хто цього найбільше потребує.

Банк Англії минулого тижня попередив, що Велика Британія, ймовірно, увійде в рецесію в четвертому кварталі цього року і продовжить скорочення протягом усього наступного року.

Ціни на енергоносії є найбільшим фактором, що обтяжує домогосподарства.

Починаючи з жовтня, комунальним службам буде дозволено стягувати 4000 фунтів стерлінгів на рік за середній рахунок за електроенергію та газ, що є найвищим рівнем за всю історію і майже в чотири рази перевищує рівень минулого року.

Нагадаємо:

Центробанк Британії підвищив облікову ставку на 50 базисних пунктів до 1,75%, і здійснив найбільший стрибок у ставці з 1995 року – регулятор очікує, що наприкінці року країна увійде в рецесію.

За прогнозами, Британія ввійде в рецесію з четвертого кварталу цього року. Прогнозується, що реальний дохід домогосподарства після оподаткування різко впаде у 2022 та 2023 роках, а споживання скоротиться.

Центробанк сигналізує, що готовий за необхідності "діяти рішуче" у відповідь на ознаки більш стійкого інфляційного тиску.

Економічна правда