Економіка Британії, ймовірно, скоротилась вперше з часів локдауну – Bloomberg

Понеділок, 8 серпня 2022, 10:15 -

Економіка Великої Британії, ймовірно, скоротилась вперше після того, як країна запровадила локдауни через коронавірус на початку 2021 року.

Про це пише Bloomberg.

Згідно з опитуванням економістів Bloomberg News, ВВП за другий квартал, ймовірно, скоротився на 0,2%, перед офіційними даними, які мають бути опубліковані цього тижня.

"Падіння означатиме паузу у відновленні після пандемії та початок більш тривалого спаду, який, як очікує Банк Англії, триватиме до початку 2024 року.

Реклама:

Такий прогноз розбурхує гонку за посаду лідера Консервативної партії та прем'єр-міністра на заміну Бориса Джонсона", - пише агентство.

Минулого тижня Центробанк Англії прогнозував, що цього року інфляція прискориться до 40-річного максимуму до понад 13%, що значно вплине на купівельну здатність споживачів.

Колишній прем’єр-міністр Гордон Браун і колишній головний економіст BOE Чарлі Бін наполягають на пакеті допомоги, який би допоміг тим, хто найбільше постраждав. Вони кажуть, що заходів, запропонованих урядом Джонсона на початку цього року, недостатньо.

Реклама:

"Основний пакет для домогосподарств коштував приблизно 15 мільярдів фунтів стерлінгів, і, безумовно, є підстави для чогось принаймні такого масштабу знову", - сказав Бін в інтерв’ю Times Radio.

"Фінансова бомба уповільненої дії вибухне для сімей у жовтні, оскільки другий раунд підвищення цін на пальне за шість місяців спричинить ударні хвилі по кожному дому та штовхне мільйони через край", - заявив Гордон Браун.

Перспективи зростання цін на природний газ посилюють тиск на Трасс та Сунака - щоб вони пояснили, що будуть робити для відновлення економіки.

Фаворит перегонів Трасс заявила, що просуватиме негайне зниження податків, щоб допомогти.

Сунак каже, що впровадження цих заходів займе надто багато часу і не допоможе достатньо тим, хто цього найбільше потребує.

Банк Англії минулого тижня попередив, що Велика Британія, ймовірно, увійде в рецесію в четвертому кварталі цього року і продовжить скорочення протягом усього наступного року.

Ціни на енергоносії є найбільшим фактором, що обтяжує домогосподарства.

Починаючи з жовтня, комунальним службам буде дозволено стягувати 4000 фунтів стерлінгів на рік за середній рахунок за електроенергію та газ, що є найвищим рівнем за всю історію і майже в чотири рази перевищує рівень минулого року.

Нагадаємо:

Центробанк Британії підвищив облікову ставку на 50 базисних пунктів до 1,75%, і здійснив найбільший стрибок у ставці з 1995 року – регулятор очікує, що наприкінці року країна увійде в рецесію.

За прогнозами, Британія ввійде в рецесію з четвертого кварталу цього року. Прогнозується, що реальний дохід домогосподарства після оподаткування різко впаде у 2022 та 2023 роках, а споживання скоротиться.

Центробанк сигналізує, що готовий за необхідності "діяти рішуче" у відповідь на ознаки більш стійкого інфляційного тиску.

Економічна правда

Реклама: