Уряд запускає локалізацію в машинобудуванні

Середа, 3 серпня 2022, 17:52 -

Кабмін запускає програму локалізація для підтримки машинобудування, яка   гарантуватиме участь виробників вітчизняної продукції у електронних торгах через систему Prozorro.

Про це повідомила пресслужба Міністерства економіки. 

Відповідно до програми тепер існує алгоритм встановлення порядку підтвердження вітчизняних складових у продукції:

  • Виробник має розрахувати собівартість товару, окремо вказавши імпортні та українські компоненти. Згідно з новим законом про локалізацію, до участі у публічних закупівлях допускаються товари, в яких не менше 10% внутрішньої складової вироблено на території України;
  • Відповідні результати розрахунків подаються до міністерства разом із заявкою про включення продукції до переліку товарів, які відповідають ступеню локалізації;
  • В автоматичному режимі буде здійснено перевірку наданих калькуляцій і внесення продукції до реєстру;
  • Опісля, виробник отримує можливість брати участь у публічних закупівлях;
  • З метою запобігання маніпуляції даними, постачальник товару після перемоги на аукціоні зобов’язується надати замовнику всі розрахунки щодо рівня локалізації. 

"Серед видів продукції, на які поширюються згадані вимоги – автомобілі швидкої допомоги, пожежні авто, електробуси, окремі деталі, такі як двигуни, турбіни, насоси та компресори тощо", – йдеться у повідомленні. 

Реклама:

Однак, існують країни, комплектуючі яких не підпадають під нові вимоги. Це стосується країн, з якими Україна підписала Угоди про вільну торгівлю, а також учасників Угоди про державні закупівлі: ЄС, Японія, США, Південна Корея, Сінгапур, Гонконг, Канада та ін. 

Моніторинг за дотриманням вимог щодо ступеня локалізації виробництва здійснюватиметься раз на пів року для мінімізації ризиків.

Також читайте: Закон про локалізацію ухвалили без ризиків для стосунків з ЄС та економіки

Реклама:

Нагадаємо:

Рада ухвалила закон про локалізацію без норм, які порушували міжнародні договори та критикувалися економістами.

На 2022 рік очікується підписання угод про вільну торгівлю з 4 країнами, а також – підготовка до підписання угоди про "промисловий безвіз" з ЄС.

Реклама: