"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Мінекономіки розповіли деталі програми по пільговій іпотеці під 3% річних

Середа, 3 серпня 2022, 09:30 -

У Мінекономіки заявили, що масову іпотеку цифровізують – оформити заявку на кредит можна буде через портал "Дія".

Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки в Telegram.

Так, з 1 жовтня отримати пільговий кредит під 3% на 20 років з початковим внеском в розмірі 20% для купівлі житла зможуть:

  • військовослужбовці, працівники сектору безпеки та оборони;
  • медики;
  • вчителі та педагогічні працівники;
  • науковці.

"Роботодавці цих категорій працівників матимуть можливість компенсувати їм початковий внесок та частину тіла кредиту за рахунок бюджетних програм (розмір компенсації залежить від вислуги).

Реклама:

Пізніше програма стане доступною для всіх українців, чия житлова нерухомість не перевищує 52,5 кв м +21 кв м на кожного члена сім’ї, - йдеться у повідомленні.

"Таким чином українці, і, в першу чергу, наші військові, правоохоронці, лікарі та вчителі, зможуть придбати квартири на пільгових умовах. Це частково вирішить проблему нестачі житла, поверне українців, які втратили свій дім, з-за кордону та активізує галузь будівництва завдяки зростанню обсягу замовлень", - заявила перша віце-прем'єр-міністр - міністр економіки Юлія Свириденко.

У рамках програми "Доступна іпотека" можна буде придбати житло до 52,5 кв м загальної площі + 21 кв м на кожного наступного члена сім’ї. Якщо йдеться про обласний центр, то в будинку, що знаходиться в експлуатації не більше 10 років. Вартість не повинна перевищувати оціночну, визначену оцінником або співробітником банку.

Реклама:

Також вартість 1 кв м не має перевищувати опосередковану вартість спорудження, визначену Мінрегіоном та збільшену в 2,5 рази для обласних центрів, міст з населенням понад 300 тис осіб, на відстані до 15 км від Києва, в 2 рази –-для міст з населенням 100-300 тис осіб, в 1,75 рази - для інших населених пунктів.

Житло застрахують від ризиків випадкового знищення або випадкового пошкодження на повну оціночну вартість, додали в Мінекономіки.

Нагадаємо:

З 1 жовтня в Україні має запрацювати програма "Доступна іпотека" під 3%, на першому етапі нею зможуть скористатися чотири категорії українців. 

Економічна правда

Реклама: