Низка світових гігантів лише скоротили діяльність в РФ попри заяви про повний вихід

Понеділок, 15 серпня 2022, 21:26 -


Просто про податки

Такі світові гіганти як Alphabet, Toyota та Microsoft замість того, що повністю вийти з ринку РФ як було заявлено ними на початку великої війни, скоротили свою діяльність в режимі "очікування".

Про це йдеться в аналізі KSE Institute в межах проєкту "Самосанкції / LeaveRussia".

Згідно даних аналітиків, серед компаній, які відстежуються, 2066 компанії та сервіси не змінювали своєї позиції, 326 - змінювали.

Серед найбільших світових компаній, хто змінив позицію, є такі гіганти як ExxonMobil, Alphabet, Toyota та Microsoft. Всі вони попри свої заяви про повний вихід з РФ змінили статус на режим "очікування", тобто продовжують підтримувати свої продукти, зберігати часткову активність тощо.

У KSE Institute кажуть, що всього таких випадків 59. І хоча такий шлях притаманний найбільшим компаніям, він найменш популярний, зауважують аналітики. 

Найбільше випадків зміни позицій компаній спостерігається у напрямку з "залишитися" на "очікування" (116), "очікування" на "вихід" (61) та "залишитися" на "вийти".

"Тобто більшість проходить позитивний шлях в єдино правильному напрямку - в бік виходу", – кажуть аналітики. 

Проте є окрема група компаній, які, попри свої попередні заяви, розвернулися на 180 градусів, і вирішила залишитися на ринку агресора. 

Це, наприклад, Air Serbia (відновила польоти), німецький виробник агротехніки Claas (все ще працює в Росії; публічно не розголошується) та виробник шин Continental (1 серпня в Калузі відновив роботу завод з виробництва автомобільних шин Continental), японські Fujifilm (після паузи все ще працює і рекламує в Росії) та деякі інші.

Текст новини змінено. З переліку компаній, які продовжили працювати в РФ попри заяви про вихід, вилучено українського букмекера Parimatch на прохання KSE Institute. Спершу повідомлялося, що компанія продовжує свою діяльність в Росії під іншою назвою - Paribet. Та наразі аналітики перебувають в діалозі з компанією та вивчають додатково надану інформацію. Якщо ЕП отримає інформацію про зміну статусу компанії, новину буде оновлено.