Економіка Британії зазнає скорочення вперше після локдауну

П'ятниця, 12 серпня 2022, 16:42 -
 
getty images

Скорочення економіки Великої Британії у другому кварталі відбулося вперше з часів пандемії через зменшення витрат домогосподарств і боротьбу з коронавірусом.

Про це повідомляє Bloomberg.

ВВП Британії впав на 0,1% після зростання на 0,8% у першому кварталі, стверджує Управління національної статистики. Банк Англії очікує, що інфляція, яка досягне максимуму за 40 років, призведе економіку до рецесії вже цього року.

Основними причинами скорочення росту економіки стали зниження тестування на Covid і вакцинації, а також уповільнення роздрібних продажів та перше падіння споживання домогосподарств за більше ніж рік.  

Реклама:

Зазначається, що система охорони здоров’я була однією з основних чинників падіння економіки, оскільки програми тестування, відстеження та вакцинації були згорнуті, а багато роздрібних торговців також пережили важкий квартал.

Окремі дані вказують, що загальний дефіцит торгівлі товарами та послугами збільшився на 2 млрд фунтів стерлінгів до рекордних 27,9 млрд фунтів стерлінгів у другому кварталі. Також ріст експорту не виправдав очікувань і склав тільки 2,4%, що вдвічі менше, ніж очікували економісти, а імпорт впав на 1,5%. 

Уже відбулося підвищення ключової ставки до 1,75% з 0,1% у грудні, і ринки близькі до встановлення ставки ще на пів пункту у вересні. Головний економіст Банку Англії Хью Пілл визнав, що підвищення процентних ставок для боротьби з інфляцією уповільнить зростання, але додав, що необхідно стабілізувати економіку в довгостроковій перспективі.

Реклама:

Хоча очікується відновлення економіки в поточному кварталі через зменшення відпусток, однак самі політики стурбовані майбутньою економічною перспективою. Стрімке зростання інфляції та подальше зростання рахунків за електроенергію ставлять важке завдання перед новим прем’єр-міністром Великобританії.

Нагадаємо:

Центробанк Британії підвищив облікову ставку на 50 базисних пунктів до 1,75%, і здійснив найбільший стрибок у ставці з 1995 року – регулятор очікує, що наприкінці року країна увійде в рецесію.

Реклама: