"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз" підтвердив відновлення транзиту нафти до Угорщини та Словаччини

П'ятниця, 12 серпня 2022, 10:39 -

НАК "Нафтогаз України" підтвердив відновлення транспортування нафти українською ділянкою нафтопроводу "Дружба" до Словаччини та Угорщини.

Про це повідомляє пресслужба компанії.

У "Нафтогазі" зазначили, що транзит був зупинений вимушено у зв’язку з несплатою ПАТ "Транснєфть" авансового платежу за транспортування нафти. 

"Договір між Укртранснафтою та Транснєфтью про надання послуг з транспортування передбачає перекачку нафти за 100% попередньою оплатою. Тож транспортування можливе лише за умови попередньої оплати таких послуг", – йдеться у повдіомленні.

Реклама:

Оскільки від Транснєфть не надійшли кошти, угорський оператор MOL, яка є основним споживачем нафти, що транспортується південною гілкою магістрального нафтопроводу "Дружба", взяла на себе зобов’язання з оплати транзиту російської нафти.

10 серпня АТ "Укртранснафта" отримала платіж за послуги з транспортування від MOL і о 16:30 за київським часом відновила транспортування нафти українською ділянкою нафтопроводу. 

"Наразі Укртранснафта не має інформації про оплату транзиту від Чехії. Укртранснафта не отримала офіційного листа від Транснєфті щодо того, що за транзит до Чехії сплатить компанія Mero, яка управляє ділянкою нафтопроводу "Дружба" в цій країні", – додали в Нафтогазі.

Реклама:

У свою чергу Укртраснафта продовжує виконувати свої договірні зобов’язання у стандартному режимі.  

Нагадуємо:

Російська нафтова компанія "Транснєфть" заявила, що Україна припинила транзит російської нафти через південну частину нафтопроводу "Дружба" через санкції, які унеможливили оплату послуг транзиту.

Під час роботи на шостим санкційним пакетом ЄС проти Росії за її вторгнення в Україну, після тривалого блокування нафтового ембарго Угорщиною, країни погодилися тимчасово вивести трубопровідні поставки нафти.

Таким чином, згідно ухвалених санкцій, постачання по нафтопроводу "Дружба" до Центральної Європи мали зберігатися, поки Угорщина, Словаччина та Чехія не знайдуть альтернативу російському ресурсу.

Угорський нафтопереробник MOL розпочав переговори про відновлення транзиту нафти з Росії через Україну нафтопроводом "Дружба" та готовий сам сплачувати за нього.

Також раніше повідомлялось, що поставки нафти до Чехії по нафтопроводу "Дружба" можуть бути відновлені в п'ятницю або суботу.

Реклама: