США та союзники можуть обмежити ціну російської нафти до 40-60 доларів – Bloomberg

Середа, 6 липня 2022, 19:33 -

Сполучені Штати обговорюють із союзниками обмеження ціни на російську нафту до 40-50 доларів за барель, аби обмежити прибутки агресора від енергоносіїв і при цьому продовжити їхній імпорт.

Про це пише Bloomberg з посиланням на джерела, знайомі з цим питанням.

Більш конкретний ціновий поріг (прайс-кеп) залежатиме від ринкових умов на момент узгодження санкцій. У понеділок російська нафта, ймовірно, торгувалася біля позначки 80 доларів за барель, проте інформація про нафтові транзакції РФ стала менш публічною після вторгнення в Україну.

Запропонований прейс-кеп ґрунтується на граничній вартості видобутку нафти в Росії, і цін її нафти до вторгнення 24 лютого. При цьому Адміністрація Байдена вважає обмеження в 40 доларів занадто низьким, зазначають співрозмовники агентства. 

Реклама:

У США стурбовані, що нафтові санкції з боку ЄС, що вступають в дію наприкінці року, можуть сприяти ще більшому зростанню цін на нафту – за деякими оцінками до 185 доларів за барель – і потенційно може призвести до глобальної рецесії.

Прайс-кепи необхідні для того, щоб скоротити доходи Москви від війни в Україні, але їхній ризик полягає в тому, що погано імплементовані заходи призведуть до значного стрибка цін на нафту. Наразі представники адміністрації Байдена проводять кілька зустрічей на тиждень, аби втілити план в реальність, і зусилля будуть активізовані найближчими тижнями.

Попри план країн G7 розглянути можливість обмеження цін на нафту, існує багато скепсису щодо досягнення згоди найближчим часом.

Реклама:

Щоб спрацювати, ідея встановлення прайс-кепів повинна створити достатній стимул для країн, щоб взяти  в цьому участь. Імпортерам нафти знадобиться доступ до нижчих цін і ключових послуг, таких як страхування, необхідне для транспортування товару, і при цьому поріг має бути таким, аби Росія продовжувала б експорт.

Сполучені Штати також розглядають ряд потенційних інструментів примусу, включаючи можливі обмеження для судноплавних компаній, які транспортують нафту за вищими від встановлених цінами, і санкції проти банків і фінансових установ, які сприяють продажам за ціною в понад будь-який узгоджений поріг.

Нагадуємо:

Раніше повідомлялося, що лідери країн Групи Семи близькі до угоди про обмеження цін на російську нафту, що зменшить доходи держави-агресора від її продажу до моменту вступу в силу ембарго на морську нафту з РФ.

Реклама: