Інфляція у Туреччині наблизилася до рекордних з 1998 року 80%

Понеділок, 4 липня 2022, 12:09 -

Інфляція в Туреччині 78,6% у червні в річному вимірі – максимуму з 1998 року, що зумовлено, зокрема, політикою Ердогана щодо низьких ставок Центробанку.

Про це повідомляє Financial Times.

Зазначається, що показник був трохи нижчим за консенсус-прогноз аналітиків у 80%.

Ердоган, який відкидає загальноприйняту думку економістів про те, що підвищення облікової ставки стримує інфляцію, наказав центральному банку тримати базову ставку запозичень значно нижчою за рівень інфляції.

Реклама:

Як наслідок, турецька ліра втратила 48% своєї вартості до долара за останні 12 місяців. Падіння курсу стало основною рушійною силою зростання цін у країні, яка залежить від імпорту, особливо енергоносіїв. Тенденція погіршилася після повномасштабного вторгнення РФ в Україну, що спричинило різке зростання цін на енергоносії.

Інвестиційний банк Goldman Sachs нещодавно підвищив свій прогноз інфляції в Туреччині на кінець року з 65% до 75%. Там попередили, що останнє підвищення мінімальної заробітної плати може призвести до "спіралі ціни та заробітної плати". Кількома днями раніше турецька влада оголосила про підвищення мінімальної заробітної плати на 30% — через шість місяців після підвищення базової ставки оплати праці на 50%.

Нагадуємо

Реклама:

Падіння турецької ліри прискорюється на тлі рекордної за 23 роки інфляції в країні, натомість президент Реджеп Тайіп Ердоган надалі обіцяє зниження облікової ставки замість її підвищення.

Реклама: