Європа збільшує імпорт електроенергії з України понад як удвічі

Четвер, 28 липня 2022, 19:42


Інновації в дії

Європейська енергомережа ENTSO-E дозволила збільшення експорту української електроенергії до Європи в 2,5 рази з 30 липня.

Про це повідомив очільник оператора системи передачі "Укренерго" Володимир Кудрицький.

З 30 липня, зазначив він, обсяг становитиме, 250 МВт.

"Для нас це очікуване рішення, оскільки з початку відновлення експорту до ЄС, з перших 100 МВт, ми отримували щоденні звіти технічних фахівців ENTSO-E, які підтверджували: експорт української електроенергії в синхронізованій з континентальною Європою енергомережі відбувається стабільно, негативного впливу на систему немає", – розповів голова "Укренерго".

Як раніше зазначав міністр енергетики Герман Галущенко, використання у повній мірі експортного потенціалу української електроенергії дозволить державам ЄС замістити 5-6 мільярдів кубометрів російського газу.

Нагадуємо:

Уряд зобов'язав компанії, які експортують електроенергію до країн ЄС, переказувати 80% доходу від експорту для забезпечення "доступності електроенергії для побутових споживачів".

За перші 27 днів експорту електроенергії до Євросоюзу НЕК "Укренерго" продала на аукціонах доступу до міждержавних електромереж на транскордонних перетинах із Румунією та Словаччиною на 500 млн грн.

Україна прагне у перспективі довести пропускну спроможність для експорту електроенергії у країни Європи до 6ГВт.