Колекторам заборонили ходити до військових та членів їхніх родин

Середа, 27 липня 2022, 16:27 -


Просто про податки

Верховна Рада на засіданні 27 липня схвалила закон, яким колекторам забороняється взаємодіяти щодо стягнення боргу з військовослужбовцями та їхніми близькими особами.

Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк у Telegram.

Документ №7414 підтримали 302 нардепи. Заборона діятиме на час воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з моменту його скасування.

Так, закон визначає захищеними особами військовослужбовців ЗСУ та інших утворених військових формувань та правоохоронних органів спеціального призначення, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв’язку, які проходять військову службу на території України.

Крім того, запропоновані зміни стосуються військовослужбовців, які отримали інвалідність внаслідок захворювання, пов'язаного з проходженням військової служби, членів сімей військовослужбовців, які загинули, померли чи пропали безвісти та осіб, які перебувають у полоні чи з якими втрачено зв'язок.

Колектори також не можуть не взаємодіяти за власною ініціативою з близькими особами, представником, спадкоємцем, поручителем або майновим поручителем із захищеної категорії.

Споживач, який втратив належність до захищеної категорії, зобов’язаний повідомити про це кредитодавця, нового кредитора протягом 30 календарних днів з дня втрати належності. Після цього за ініціативи кредитодавця взаємодія з такою особою може бути відновлена.

Нагадуємо:

Національний банк у травні звернувся до профільного комітету Верховної Ради з пропозицією тимчасово заборонити банкам, небанківським установам та колекторам стягувати з військових прострочені борги.

Верховна Рада 8 липня прийняла за основу законопроєкт №7414, який тимчасово забороняє банкам, небанківським установам та колекторам стягувати з військових прострочені борги.