У ЄС очікують на угоду про деблокаду українських портів цього тижня

Понеділок, 18 липня 2022, 12:57 -

Очільник європейської дипломатії Жозеп Боррель сподівається на досягнення угоди щодо розблокування чорноморських портів для експорту українського зерна цього тижня.

Про це пише Financial Times з посиланням на слова верховного представника ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки.

"Я маю надію, що цього тижня вдасться досягти домовленості про деблокування Одеси та інших українських портів", – сказав Боррель. "Від цієї угоди залежить життя тисяч, понад тисяч, десятків тисяч людей. Це не дипломатична гра. Для багатьох це питання життя чи смерті".

Боррель виступив перед зустріччю міністрів закордонних справ ЄС у понеділок. На цій зустрічі міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомить про перемовини між Україною, Туреччиною та Росією щодо досягнення угоди про експорт зерна, як повідомив Financial Times високопоставлений чиновник ЄС.

Реклама:

Нагадуємо:

Коридор для перевезення українських зернових та сільгосппродукції Чорним морем запрацює цього тижня, після підписання документа про його створення.

Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар заявив, що учасники чотиристоронніх переговорів у Стамбулі в середу домовилися про створення координаційного центру з експорту українського зерна морським шляхом. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що у ході зустрічі сторони досягли "критичного" прогресу.

Реклама:

Перед цим міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що експорт зерна з українських портів не відновиться без гарантій безпеки для судновласників, вантажовласників та України як незалежної держави.



Реклама: