Через енергетику: у єврозоні рекордний за весь час дефіцит торгівлі товарами

П'ятниця, 15 липня 2022, 19:33 -

Дефіцит торгівлі товарами єврозони за перші п’ять місяців року зріс до рекордного рівня через різке зростання цін на енергоносії.

Про це повідомляє Financial Times з посиланням на дані Євростату.

Так, за 5 місяців єврозона імпортувала товарів на 113 млрд євро більше, ніж експортувала – це стало найбільшим дефіцитом торгівлі з початку обліку в 1989 році.

Для порівняння, торік за відповідний період єврозона показала позитивне сальдо торгівлі товарами в розмірі 84 млрд євро, що ілюструє вплив зростання цін на енергоносії після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Реклама:

Імпорт в єврозону зріс на 48% порівняно з минулим роком завдяки понад як подвоєнню витрат на енергоносії. Натомість експорт зріс лише на 18%.

Дані Євростату також показали, як єврозона диверсифікує свої джерела поставок енергоресурсів. Наприклад, вартість імпорту товарів із Норвегії зросла понад як удвічі порівняно з відповідним періодом 2021 року. Імпорт із Британії також зріс майже на 60%, зокрема через вищий імпорт енергоносіїв.

При цьому торговельний дефіцит в травні скоротився порівняно з квітнем завдяки відновленню експорту, який впав внаслідок уповільнення економічної діяльності на тлі висок цін на енергетику. Таким чином, номінальний експорт також зростає на тлі стабільного зростання імпорту.

Реклама:

Нагадуємо:

Вперше з 1991 року найбільша економіка ЄС, Німеччина, повідомила про місячний дефіцит торговельного балансу внаслідок суттєвого зростання витрат на імпорт.

Реклама: