"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Підготовка до опалювального сезону: скільки об'єктів теплоінфраструктури треба відновити

Четвер, 14 липня 2022, 19:05 -

4 ТЕЦ в Україні суттєво зруйновані, 5 пошкоджені - в цілому до опалювального сезону треба відновити 331 об'єкт критичної інфраструктури, що забезпечує теплопостачання і гаряче водопостачання. 

Про це заявив виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан під час дискусії "Опалювальний сезон 2022/2023: до чого готуватись?".

"Опалювальний сезон і зима дуже близько. Це буде унікальний опалювальний сезон - більшість попередніх опалювальних сезонів проходило в складних умовах на фоні протистояння з РФ, але зараз, в умовах війни, є певні серйозні ризики і особливості роботи муніципалітетів, підприємств ТКЕ, центральної, місцевої влади, які накладаються бойовими діями", - сказав Слобожан.

За його словами, за даними НАК "Нафтогаз", у сховищах достатньо ресурсу для проходження опалювального сезону. 

Реклама:

"Але, враховуючи те, що об'єкти критичної інфраструктури піддаються ударам, це може вплинути на проходження сезону. Суттєво зруйновані 4 ТЕЦ, але Чернігову, Кременчуку, Охтирці уряд на цьому тижні виділив кошти - десь в середньому по 100 млн грн - для підготовки до сезону, уникнення цих пошкоджень.

5 ТЕЦ по Україні зазнали тих чи інших руйнувань - це теж накладає ризики для проходження сезону. Тобто питання не тільки в наявності газу у сховищах, питання друге - це готовність самої інфраструктури, яка ушкоджена і яка постійно під ударами", - додав Слобожан.

"Якщо по ТЕЦ - 4 суттєво зруйновані, 5 пошкоджені, то в цілому треба відновити 331 об'єкт критичної інфраструктури, що забезпечує теплопостачання і гаряче водопостачання. Строку підготовки дуже мало", - заявив він.

Реклама:

За словами голови асоціації, ресурси на це буде виділяти уряд, також кошти резервуються в місцевих бюджетах, крім того, є суттєва міжнародна донорська допомога.

"Враховуючи таку ситуацію, працює штаб на чолі очільником Мінрегіону паном Чернишовим - тому ми передбачаємо шляхи диверсифікації", - сказав Слобожан.

За його словами, обговорюється можливість громадам використання сухостою - для цього треба внесення змін до постанов КМУ.

"Мери Вінниці і Житомира ділилися на своїх прикладах досвідом переводу опалення на альтернативні джерела, що дозволить у разі нанесення ударів і руйнування інфраструктури забезпечити теплом", - резюмував він.

Читайте також: Попереду найскладніша зима для України. До чого готуватися населенню?

Економічна правда

Реклама: