"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Пожертви на ЗСУ на рахунок в Нацбанку зменшуються щомісяця – дослідження

Понеділок, 11 липня 2022, 11:53 -
 
MIGUEL MEDINA/AFP via Getty Images

У червні українці перевели на допомогу армії на рахунок в Національному банку півмільярда гривень, що значно менше, ніж у попередні місяці.

Про це повідомляє Опендатабот, платформа для роботи з відкритими даними, посилаючись на дані НБУ.

Сума пожертв у червні знизилась утричі в порівнянні з травнем та у 12 разів у порівнянні з першими днями після вторгнення РФ у лютому.

Так, за останній тиждень лютого на рахунок ЗСУ було переведено 6 мільярдів гривень. Певну частку цієї суми становили "ковідні" кошти – 1000 гривень від держави, яку отримували вакциновані від COVID-19 громадяни.

Реклама:

У березні українці задонатили армії рекордну суму — 8,1 мільярдів гривень. Відтоді сума надходжень на рахунки ЗСУ лише зменшувалась. Загалом за понад 4 місяці від початку повномасштабної війни українці перевели на підтримку армії 19,6 млрд гривень.

Зменшення сум донатів можна пояснити як втомленістю  українців від війни та загальним зменшенням доходів, так і донатами на інші масштабні волонтерські або державні ініціативи на допомогу армії: UNITED24, "Повернись живим" Тараса Чмута, благодійний фонд Сергія Притули.

Нагадуємо:

Реклама:

Волонтер Сергій Притула та блогер Ігор Лаченков відкрили збір коштів, в якому попросили українців зібрати 450 млн гривень на три БПЛА Bayraktar за тиждень.

Проте українці впоралися за 3 доби, зібравши на чотири безпілотники із запланованих трьох.

У липні фонд "Повернись живим" придбав 100 безпілотних авіаційних комплексів латвійської фірми Atlas – спеціальної військової розробки, яка стоїть на озброєнні в ряді країн НАТО.

Економічна правда

Реклама: