США роз'яснили заборону інвестувати в російський борг: вторинний ринок теж закритий

Вівторок, 7 червня 2022, 20:33 -
 
getty images

Міністерство фінансів США оновило інструкції для інвесторів та роз’яснило, що згідно квітневого розпорядження їм заборонено купувати російські корпоративні або суверенні борги на вторинному ринку.

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Мінфін США заблокував інвесторам США купівлю російського боргу на вторинних ринках, хоча, як зазначає видання, раніше йшлося передусім про заборону на інвестиції у нові випуски російських державних та корпоративних боргів.

В оновлених правилах йдеться про те, що громадянам США як і раніше заборонено нові інвестиції в Росію. Проте тепер під тлумачення заборони потрапляє "купівля як нових, так і існуючих боргових і акціонерних цінних паперів, випущених юридичною особою в Російській Федерації". 

Реклама:

Інвесторам все одно буде дозволено продавати або передавати цінні папери, якщо вони це роблять неамериканському контрагенту, а також вони можуть продовжувати тримати борги.

Вторинні купівлі російських цінних паперів у США та Європі були обмежені через санкції проти банків на кшталт Сбербанка і ВТБ Банка, а також через репутаційну ціну підтримки компаній з РФ. Водночас знаходилися покупці, які прагнули викупити російські борги з великим дисконтом у надії, що з закінченням російської війни проти України їхні котирування зростуть.

Зазначається, що інвестори дізналися про додаткові обмеження на торгівлю російськими борговими зобов’язаннями з розділу "Поширені запитання" на сайті санкцій США. Таке тихе оголошення призвело до плутанини на ринку щодо нових правил.

Заборона визначена розпорядженням президента США Джо Байденом від 6 квітня щодо нових інвестицій в РФ.

Оновлено. Змінено заголовок, додано останній абзац. У новині наголошується, що йдеться не про нові зміни, а саме про додаткові роз'яснення від Мінфіну США щодо вже чинного розпорядження.

Нагадуємо:

Сполучені Штати разом із G7 та ЄС у квітні запровадили нові санкції проти дочок президента РФ Путіна, найбільших банків РФ Альфа банку та Сбєрбанку, а також забороняють всі нові інвестиції в Росію.

Реклама: