Російський нацдепозитарій заявив про "надзвичайну ситуацію" після санкцій ЄС

Субота, 4 червня 2022, 14:51 -
 
getty images

Російський Національний розрахунковий депозитарій назвав надзвичайною ситуацію, в який він опинився після запровадження Євросоюзом блокуючих санкцій на установу.

Про це пише російський Forbes.

У Депозитарії (НРД) не лише зберігаються цінні папери, а й через нього проходять виплати доходів за дивідендами та купонами. Це найбільший депозитарій цінних паперів у Росії, що входить до групи Московської біржі, якій належить 99% депозитарію.

Санкції з боку ЄС означають, що всі рахунки російського депозитарію в євро будуть заблоковані. Громадянам ЄС забороняється здійснювати угоди з установою, а будь-яким європейським банкам та іншим суб'єктам заборонено вступати з російським депозитарієм у будь-які правовідносини. Усі діючі правовідносини повинні бути припинені.

Реклама:

Блокування рахунків НРД робить подальші валютні платежі неможливими, а валюта клієнтів НРД ними заблокована на невизначений термін. Тому депозитарій уже оголосив, що призупиняє проведення операцій у євро і визнає ситуацію надзвичайною.

Раніше, у березні, найбільший європейський депозитарій Euroclear припинив операції з НРД в очікуванні роз'яснення від держорганів, яким фактично виявилися санкцій. "Якщо у когось і залишалася надія на відновлення співпраці між НРД та Euroclear у найближчі місяці, то тепер така можливість зводиться до нуля", – пише видання.

Крім того, ймовірно, що російські інвестори остаточно втратять доходи з купонів і дивідендів з іноземних цінних паперів: виплати за цінними паперами приходитимуть на рахунки в Euroclear, проте до НРД вони доходити вже не зможуть. Натомість власники єврооблігацій російських компаній не зможуть перевести свої папери до Росії і теж не зможуть отримати купонний дохід.

Наостанок, російським компаніям доведеться шукати шлях в обхід НРД, щоб виплатити купони нерезидентам-власникам єврооблігацій, адже санкції позбавляють НРД можливості обслуговувати валютні суверенні та корпоративні облігації.

Нагадуємо:

Вже дві клірингові системи заблокували рахунки Національного розрахункового депозитарію РФ, що на практиці означає, що російські інвестори не зможуть отримати виплати за іноземним боргом.

Реклама: