В УЗ заперечили зв'язок між ростом тарифів і призупиненням роботи комбінатів Ахметова

Четвер, 30 червня 2022, 11:03 -

Голова правління "Укрзалізниці" Олександр Камишін заявив, що рішення "Метінвесту" призупинити роботу кількох підприємств не може бути пов'язане з підвищенням залізничних тарифів на 70%.

Про це він написав у Telegram.

"Вчора УЗ оголосила про підвищення тарифу на вантажні перевезення. І вчора ж Метінвест оголосив про призупинення роботи двох ГОКів, за їх словами "через логістичні та економічні чинники".

Зі сторони може здатись, що ці події напряму пов’язані, та це не так", - заявив голова УЗ.

Реклама:

Камишін зазначив, що за травень "Метінвест" навантажив 1,1 млн т залізорудної сировини, із них 725 тис т на експорт.

За його словами, тариф для "Метінвесту" на довгих маршрутах збільшиться на $7 за тонну, тому у другому півріччі затрати компанії збільшаться на $56 млн.

При цьому голова УЗ заявив, що "Метінвест" прозвітував про 3 млрд дол чистого прибутку за першу половину 2021 року.

Реклама:

"УЗ за першу половину минулого року мала збиток 1,4 млрд грн. Так, рахувати чужі гроші неправильно. Але це варто розуміти, коли ми починаємо говорити про тарифи.

Я знаю, що Рінат Леонідович - справжній патріот України. Тому я впевнений, що він не погодив би зупинку двох ГОКів через підняття логістичних затрат на $56 млн за рік", - написав Камишін.

За його словами, залізничний тариф на перевезення залізорудки Україною зараз в 6 раз нижчий за польські тарифи, а після підйому тарифу буде нижчий в 3,5 рази.

"Українців вже давно готують до євроінтеграції поступовим переходом до європейських тарифів. Великий бізнес теж має пройти цей шлях", - додав глава УЗ.

Він також повідомив, що за останній тиждень зустрічався з керівництвом всіх трьох найбільших металургійних груп України - Метінвесту, Арселору та Феррекспо.

"Для всіх трьох підйом тарифу важкий удар. Проте вони його тримають, вирішують нові логістичні задачі і йдуть вперед. Як і вся країна", - резюмував Камишін.

Нагадаємо:

Міністерство інфраструктури підтримало пропозицію залізничників провести індексацію тарифів, підвищивши їх на 70% на всі групи вантажів.

Гірничо-металургійна група "Метінвест" Ріната Ахметова і Вадима Новинського оголосила, що ГЗК у Кривому Розі та "Каметсталь" частково призупиняють роботу з 1 липня через логістичні та економічні чинники. 

Економічна правда

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим, і які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут

Реклама: