Експорт електроенергії: доступ до перетину на експорт в Румунію продали за рекордною ціною

Середа, 29 червня 2022, 09:18 -

На першому аукціоні на розподіл пропускної спроможності в напрямку Румунії "Укренерго" реалізувало всі доступні 100 МВт в кожній годині доби. День поставки електроенергії для цього аукціону – 30 червня.

Про це повідомляє пресслужба компанії.

"На торгах в більшості годин ціна, за якою учасники аукціону викупали перетин, була значно вище середнього. Мінімальна кількість учасників аукціону на розподіл перетину в окрему годину доби склала 7 компаній, максимальна – 8 компаній.

Найменша гранична ціна за передачу 1 МВт*год склалася лише в трьох окремих годинах доби і становила від 1,47 тис грн до 1,68 тис грн. В решту годин ціна коливалася вже від 3 тис грн/МВт*год до 6 тис грн/МВт год (в години вечірнього максимуму споживання електроенергії). В попередні періоди максимальні ціни в години пік в напрямку країн ЄС не первищували 3 тис грн/МВт*год", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

Переможцями аукціону стали п’ять компаній: "Артлекс-Енерджі", "ДТЕК Західенерго", "ЕРУ Трейдінг", "ЛЕ Трейдінг Україна", "Нексттрейд". Кожна з них викупила певний обсяг перетину в різні години доби.

За словами голови правління "Укренерго" Володимира Кудрицького, лише за один перший день державна компанія "Укренерго" заробила 10 млн грн.

"Перший аукціон на доступ до міждержавного перетину після синхронізації української та європейської енергомереж - і рекордні 4200 грн за МВт*год доступу.

Реклама:
Лише за один перший день державна компанія Укренерго заробила 10 млн грн. Якщо уявити ситуацію, коли пропускна спроможність експорту складає, наприклад, 1000 МВт, то при таких умовах ми могли би заробити 100 млн грн за день, або 36 млрд грн за рік. Відповідно, 2000 МВт можуть принести державі близько 72 млрд грн на рік", - написав він.

Нагадаємо:

Європейська енергосистема ENTSO-E ухвалила рішення щодо офіційного старту з 30 червня комерційного експорту електроенергії з України до Європи початковим обсягом 100 МВт.

Економічна правда

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим, і які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут

Реклама: