ЄС нарощуватиме імпорт газу з Норвегії на тлі газової кризи 

Четвер, 23 червня 2022, 18:48 -
 
getty images

Євросоюз та Норвегія домовилися про збільшення торгівлі газом на тлі швидкого скорочення поставок російського газу.

Про це йдеться у заяві Європейської комісії за підсумкам зустрічі виконавчого віцепрезидента ЄК Франса Тіммерманса, комісарки з енергетики Кадрі Сімсон та міністра нафти та енергетики Норвегії Тер’є Аасланда.

Згідно заяви, сторони "домовилися сьогодні про подальше зміцнення тісної співпраці між ЄС і Норвегією в галузі енергетики, з метою поглиблення їхнього довгострокового енергетичного партнерства". Зокрема, йдеться про забезпечення додаткових короткострокових та довгострокових поставок газу з Норвегії.

Зазначається, що блок визнає невідкладність дій для підвищення енергетичної незалежності та роботи у напрямку зниження цін на енергоносії в ЄС та Норвегії.

Реклама:

Норвегія є найбільшим виробником нафти та газу в Європі, і забезпечує приблизно чверті споживання газу країнами ЄС.

"З урахуванням високого рівня виробництва в Норвегії в перші місяці року – тенденція, яка, як очікується, збережеться до кінця року – існує великий потенціал для збільшення продажів до Європи в 2022 році, що принесе близько 100 ТВт-год додаткової енергії на європейський ринок", – йдеться у спільній заяві.

Нагадуємо:

Реклама:

У четвер Німеччина запустила другий етап екстреного газового плану на тлі скорочення поставок з Росії – наступної сходинкою буде державне регулювання споживання газу. Міністр енергетики Роберт Хабек при цьому заявив, що в країні "газова криза".

Днем раніше голова Міжнародного енергетичного агентства (IEA)  Фатіх Бірол порадив Європі терміново готуватися до того, що Росія взимку повністю перекриє постачання газу.

Реклама: