"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ пропонує запровадити додатковий імпортний збір на некритичні категорії імпорту

Четвер, 2 червня 2022, 15:43 -

У Нацбанку пропонують, окрім повернення до оподаткування імпорту, запровадити додатковий імпортний збір на позиції некритичного імпорту.

Про це у ході брифінгу, на якому оголосили про підвищення облікової ставки до 25%, заявив заступник голови НБУ Юрій Гелетій.

"Потрібно спочатку повернутися до оподаткування імпорту - і ми сподіваємося, що ця ініціатива буде реалізована парламентом, - а також запровадити додатковий імпортний збір на некритичні категорії імпорту", - сказав Гелетій.

За його словами, ці кроки стимулюватимуть надходження до держбюджету і дозволять підтримати українського виробника. Також це знизить тиск на валютний ринок.

Реклама:

Водночас заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук додав, що система критичного імпорту добре спрацювала у перші місяці війни, коли дозволила обмежити попит на валюту за окремими напрямками.

"Але після того, як економіка почала відновлюватися, цей механізм почав гальмувати її відновлення.

Саме з цим було пов'язане додавання багатьох позицій до переліку критичного імпорту з боку Мінекономіки", - резюмував Ніколайчук.

Нагадаємо:

Кабінет міністрів пропонує повернути мита на ввезені в Україну авто для власного користування: вніс до Верховної Ради законопроєкт про повернення всіх мит та ПДВ на імпортні товари.

Читайте також: Нульове розмитнення авто прикриють. Коли це може статися та чому влада передумала

Економічна правда

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим, і які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут

Реклама: