"Метінвест" просить Зеленського накласти санкції на росіян, які крадуть український метал

Середа, 15 червня 2022, 15:51 -
 
getty images

"Метінвест" Ріната Ахметова, чий метал залишився в тимчасово окупованому Маріуполі, просить владу накласти санкцій на компанії та резидентів РФ, які крадуть і перепродують цю продукцію.

Про це йдеться у заяві компанії.

А саме, Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча (ММК ім. Ілліча) надіслав листи до уряду та Офісу президента з проханням накласти персональні санкції на резидентів РФ, "які незаконно захоплюють і перепродають український метал". 

Від початку повномасштабного російського вторгнення в Маріуполі залишилося близько 145 тисяч тонн металопродукції ММК ім. Ілліча, з них понад 124 тисяч тонн – на території морського порту. Ця продукція призначалася для європейських підприємств, проте не була вивезена через війну.  

Реклама:

Зазначається, що наприкінці травня 2022 року судно РМ-3 з продукцією ММК ім. Ілліча на борту попрямувало з порту Маріуполя до Ростова-на-Дону. Судно належить ТОВ "УК "Ріка-Море" (РФ), керівником і засновником якої є Геннадій Арустамов.

ММК ім. Ілліча вже звернувся до правоохоронців із відповідною заявою. "Підприємство наголошує на відсутності будь-якої співпраці чи координації з представниками країни-агресора або її окупаційною адміністрацією, що причетна до вивезення металу до РФ", – підкреслили в "Метінвесті".

У компанії вважають, що діяльність цих резидентів РФ загрожує національним інтересам, безпеці та економіці України, відтак просить "ввести санкції проти ТОВ "УК "Ріка-Море", відповідального за викрадення майна, його керівника, а також проти інших фізичних та юридичних осіб, які транспортують, вивантажують, продають або перепродають продукцію, викрадену в ММК ім. Ілліча".

Реклама:

Нагадуємо:

Російські окупанти намагаються частково відновлювати порт в окупованому Маріуполі, на території якого знаходяться український метал та зерно, що сигналізує про намір ворога вивозити крадене українське майно.

За словами директора пороту Барського, на 23 лютого на території порту знаходилося біля 200 тис тонн металу та чавуну, вартість яких сягає 170 млн дол. Зерна було суттєво менше – 3,4 тис тонн на складах і ще 9 тис тонн на судні під іноземним прапором біля одного з причалів.

Згодом супутник зафіксував в тимчасово окупованому порту Маріуполя рух суден, якими російські окупанти можуть вивозити українські метал та зерно. 

Реклама: