Мінфін знову не змінив ставки за військовими облігаціями: залучив 5 мільярдів

Вівторок, 14 червня 2022, 17:43 -


Просто про податки
фото нбу

Мінфін залишив фіксованими ставки за військовими облігаціями і на аукціоні 14 червня залучив майже 5,46 млрд грн.

Про це повідомила пресслужба Міністерства фінансів.

Усього інвесторам запропонували 5 випусків військових облігацій, один з яких номіновано у євро.

Терміни обігу та річні ставки за гривневими паперами були такими:

  • 2 місяці зі ставкою 9,5%;
  • 3 місяці зі ставкою 9,5%;
  • 6 місяців зі ставкою 10%;
  • 1,5 року зі ставкою 11,5%.

Випуск у євро обігом у 1 рік пропонувався за ставкою 2,5% річних, і від його продажу бюджет отримав 55 млн євро (близько 1,7 млрд грн в еквіваленті).

Найбільший попит серед гривневих випусків зосереджено на двомісячних паперах, від продажу яких держава отримала 3,45 млрд грн.

Цей аукціон став другим після стрімкого підвищення облікової ставки Національного банку до 25%. Попри заклики фінансового регулятора підвищити ставки за військовими ОВДП до ринкових, Мінфін стверджує, що вони є передусім благодійним інструментом для підтримки бюджету, тож залишає ставки фіксованими.

Минулого тижня це призвело до того, що на аукціоні було залучено лише 810 млн грн – найменше від початку повномасштабного вторгнення. 

Нагадуємо:

Зрештою уряд погодився відпустити ставку за військовими облігаціями для НБУ. Так, через купівлю ОВДП Нацбанк надрукував ще 70 млрд грн, але тепер ставка за паперами для регулятора прив’язана до облікової. Таким чином, друк гривні став для уряду дорожче, адже вищі ставки означають більші витрати на обслуговування державного боргу у майбутні періоди.