"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Енергоатом веде перемовини про експорт електроенергії до Польщі

Понеділок, 13 червня 2022, 16:47 -

"Енергоатом" веде перемовини щодо початку експорту електроенергії до Польщі. Очікується, що у великих обсягах постачати електроенергію до Польщі стане можливим за рік-півтора.

Про це в інтерв'ю LIGA.net заявив президент "Енергоатома" Петро Котін.

"Ми вже ведемо перемовини, щоб розпочати експорт електроенергії до Польщі. Лінія, яка з'єднує Хмельницьку АЕС з Польщею, дозволяє нам відправляти туди електроенергію під напругою 750 кВ. Польща наполягає на пониженні класу напруги цієї лінії до 400 кВ.

Для нас це невигідно, оскільки суттєво зменшиться її пропускна спроможність. Але якщо іншого варіанту немає… Це потребує великого обсягу додаткових робіт і устаткування - як з нашої, так і з польської сторони.

Реклама:

Тож, початок експорту електроенергії у великих обсягах в Польщу стане можливим через рік-півтора", - сказав Котін.

"Це принесе користь і Україні, і Європі. Доходи від продажу електроенергії за кордон можуть стати джерелом фінансування ПСО та підтримки доступних тарифів на електроенергію для населення. Крім того, компанія отримуватиме фінансові ресурси для повоєнної відбудови пошкодженої та втраченої інфраструктури Запорізької АЕС.

Зрештою, відкриються можливості під наявні експортні контракти залучати дешеві довгострокові кредити на будівництво нових енергоблоків в Україні", - додав він.

Нагадаємо:

Україна сподівається отримати 1,5 млрд євро від експорту електроенергії до Європейського Союзу до кінця року та заробити ще більше у майбутньому після того, як отримала право на експорт до ЄС.

Нещодавно "Енергоатом" розпочав експорт електроенергії в Молдову.

Економічна правда

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим, і які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут

Реклама: