"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Суд заарештував активи "Моршинської" Фрідмана на 50 мільйонів 

Понеділок, 13 червня 2022, 13:23 -
 
фото з сайту моршинської

Суд заарештував акції та кошти на суму 53,4 млн грн у компанії з виробництва та реалізації мінеральної води, яка належить російському олігарху Міхаілу Фрідману.

Про це повідомила пресслужба Бюро економічної безпеки.

Слідство встановило, що підприємство через кіпрські компанії належить олігарху з Росії. Хоча БЕБ не називає його імені, за даними ЕП йдеться про Міхаіла Фрідмана – російського олігарха, що знаходиться під санкціями США, ЄС та Британії.

В Україні Фрідман з партнерами Германом Ханом та Пьотром Авеном володіє компанією IDS Group Ukraine, "дочкою" міжнародної групи IDS Borjomi International (входить до "Альфа-груп"). На ринку, крім того, що компанія є ексклюзивним імпортером води "Боржомі" в Україні, вона представлена низкою брендів, зокрема, водами "Моршинська" та "Миргородська". 

Реклама:

Отже, за даними слідства, Фрідман разом із партнерами намагались уникнути можливих санкцій та націоналізації активів, тож за фіктивними угодами планували вивести зі своєї власності активи, розташовані в Україні.

Ухвалою слідчого судді накладено арешт на корпоративні права компанії у вигляді цінних паперів та грошових коштів, які є частками статутного капіталу підприємства на загальну суму 53,4 млн грн. За інформацією у розпорядженні ЕП, йдеться про виробника вод "Моршинська".

Таким чином, кажуть у БЕБ, спробу виведення активів з власності російського олігарха упереджено.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом відмивання майна, одержаного злочинним шляхом, вчиненого Фрідманом та партнерами, проводиться детективами БЕБ за процесуального керівництва прокурорів Офісу генерального прокурора. 

Нагадуємо:

Наразі щодо іншого бізнесу Фрідмана в Україні, "Альфа-банку Україна", також триває досудове розслідування кримінального провадження за фактом легалізації майна, одержаного злочинним шляхом. Раніше суд накладав низку арештів на кошти офшорів Фрідмана та партнерів – зокрема, на суму 12,4 млрд грн та 470 млн грн.

Реклама: