"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У МАГАТЕ підтверджують відновлення зв'язку з ЗАЕС, але наполягають на візиті

Понеділок, 13 червня 2022, 09:15 -

Відновлення після двотижневої перерви віддаленої передачі життєво важливих даних про гарантії з окупованої ЗАЕС є важливим та позитивним кроком, але швидкий візит фахівців МАГАТЕ на станцію все одно необхідний.

Про це йдеться у заяві гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі у неділю.

"Гендиректор відзначив відновлення передачі даних як важливий і позитивний крок. Разом з тим він наголосив, що інспектори МАГАТЕ повинні якомога швидше відправитися на об’єкт для проведення основних заходів із перевірки ядерних матеріалів, які неможливо здійснити дистанційно", - йдеться у заяві організації.

За словами Гроссі, зображення, записані камерами спостереження МАГАТЕ в період припинення передачі даних зараз завантажуються для перегляду інспекторами агентства, щоб підтвердити, що наступність даних не була втрачена.

Реклама:

"Інтервал проведення інвентаризаційних перевірок на АЕС не може перевищувати встановлену тривалість. Це особливо критично на двох блоках ЗАЕС.

Фізична перевірка ядерного матеріалу, що знаходиться в них, є попередньою умовою гарантій перед їх повторним запуском", - йдеться у заяві МАГАТЕ.

"Якщо я не зможу направити інспекторів для проведення необхідної верифікації на ЗАЕС, виконання запобіжних заходів в Україні буде скомпрометовано", - резюмував Гроссі.

Нагадаємо:

Відновлено зв'язок між серверами тимчасово окупованої Запорізької АЕС із контролю за ядерним матеріалом та МАГАТЕ.

Раніше повідомлялось, що у Міжнародному агентстві атомної енергетики планують візит на Запорізьму АЕС, але в Енергоатомі кажуть, що ця заява є спробою потрапити на об’єкт, аби легітимізувати там перебування окупантів.

Економічна правда

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим, і які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут.

Реклама: