"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ оштрафував "Альфа-банк" через вихід двох акціонерів без погодження

Середа, 25 травня 2022, 12:02 -
 
getty images

Національний банк непублічно оштрафував "Альфа-банк Україна" через вихід з банку двох акціонерів, Германа Хана та Алєксєя Кузмічьова, без погодження регулятора.

Про це йдеться у статті ЕП.

Так, після того, як 28 лютого під санкції ЄС потрапили Михайло Фрідман та Пьотр Авен, два акціонери банку, ще двоє вийшли зі структури власності. Йдеться про Германа Хана та Алєксєя Кузмічьова, на яких наклали санкції трохи згодом – 15 березня

Частки Хана та Кузмічьова опинилися в Андрєя Косогова, якому раніше належало 3,67% акцій. Після цих змін саме Косогов став найбільшим акціонером "Альфа-Банку" з часткою у майже 41%. Він є одним із засновників російської "Альфа-Груп" та останній із фізичних осіб-власників українського "Альфа-Банку", проти якого ЄС не запровадив санкції.

Реклама:

Через поспіх банк не встиг погодити зміну власників з НБУ. Тож, регулятор констатував, що структура власності "Альфа-Банку" непрозора та виписав установі штраф у 57 млн грн. Цю суму банк вже сплатив. В українській "Альфі" кажуть, що ухвалили таке рішення через розгубленість серед клієнтів та "у зв'язку із наростаючою недовірою".

Штраф, який виписав НБУ – далеко не максимально можлива міра покарання.

"За таке порушення Нацбанк міг би застосувати штраф у розмірі до 1% статутного капіталу (287 млн грн) – як за порушення під час воєнного стану. Міг би застосувати і більш жорсткі заходи впливу – аж до визнання неплатоспроможним та виведення з ринку: це на розсуд НБУ", – вважає асоційований експерт CASE-Україна Євген Дубогриз.

Однак регулятор дозволив "Альфа-Банку" й надалі працювати в Україні, але визнав небездоганною репутацію Андрієя Косогова. Йому довелося передати права на управління банком за своїми акціями незалежній довіреній особі – Симеону Дянкову.

Читайте більше у статті ЕП: Мільярд доларів, зустрічі в ОП з міністрами та непублічні штрафи. Як "Альфа-Банк" хоче зберегти статус-кво в Україні

Нагадаємо:

Національний банк визнав акціонерів українського Альфа-банку, підсанкційних Михайла Фрідмана та Пьотра Авена, такими, які втратили бездоганну ділову репутацію, та позбавив їх права голосу в банку.

Реклама: