Британська "дочка" Газпрому планує ребрендинг, аби відмежуватись від РФ

Понеділок, 23 травня 2022, 14:21 -
 
getty images

Зареєстрована у Манчестері, Британія, Gazprom Energy планує ребрендинг, аби дистанціювати себе від російських власників, поки у ЄС вирішують майбутнє російського газового бізнесу.

Про це повідомляє Financial Times.

Британська компанія "Газпрому" постачає більше п’ятої частини газу, що використовується компаніями в країні, що робить його важливою частиною енергетичної системи країни. Gazprom Energy розглядає можливість ребрендингу на GM&T, назву свого материнського підприємства у Британії, щоб збільшити свої шанси на виживання.

"Вище керівництво зацікавлене, але біда в тому, що це не радикальний ребрендинг, тому неясно, чи буде це матиме велике значення", – зазначила людина, близька до кремлівської компанії.

Реклама:

Gazprom Energy зіткнувся з крахом у березні, адже компанії відмовилися від нових контрактів через російське вторгнення в Україну та західні санкції проти РФ. 

Оскільки знайти нового власника Gazprom Energy не вдалося, британський уряд розглядав запровадження в компанії спеціальної адміністрації, або фактично націоналізувати газпромівську "дочку", аби продовжувати постачання своїх клієнтів. Але цю ідею відклали, адже в такому разі уряду доведеться виконувати у тому числі контракти старих клієнтів "Газпрому" за низькими цінами на газ, що може коштувати платникам податків 4 млрд фунтів.

Альтернативою є дозволити компанії збанкрутувати, але це мало ризиком колапс інших компаній, залежних від цього газу, за що могли звинуватити британський уряд.

Нагадуємо

У квітні уряд Німеччини тимчасово взяв управління над компанією "Газпрому" Gazprom Germania. Газопостачальник володіє підземними сховищами газу та трубопроводами, відтак має кричитне значення для енергетичного ринку Європи.

Компанія має активи та дочірні компанії в Німеччині, Британії, Швейцарії, Бельгії та Чехії, а також у Сінгапурі та Мексиці. Тож тимчасова націоналізація компанії німецьким урядом означає, що майбутнє Gazprom Energy та його клієнтів наразі залежить від дій Берліна.

Реклама: