"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Країни Балтії припинили імпорт електроенергії з РФ

Неділя, 22 травня 2022, 13:42 -
 
unsplash

Країни Балтії у неділю 22 травня припинили імпорт електроенергії з Росії; для Литви це означає припинення поставок усіх російських енергоресурсів. 

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє LRT.

Після того, як оператор Nord Pool припинив купувати енергію в "Интер РАО", імпорт електроенергії до Литви припинився. 

Надалі енергопотреби задовольнятимуть електроенергією власного виробництва та за потреби залучатимуть імпорт з Польщі, Латвії та Швеції. 

Реклама:

Литовський оператор електромережі Litgrid зазначає, що імпорт з цих країн у 2021 році складав 83% від усієї імпортованої електроенергії, а імпорт з Росії останніми роками поступово скорочувався. Імпорт електроенергії з Білорусі припинили з листопада 2020 року. 

Литва, таким чином, стала повністю незалежною від російського газу, нафти та електроенергії. Потреби в газі задовольняються через Клайпедський LNG-термінал з вантажами зі США, в електроенергії – за рахунок місцевого виробництва та імпорту з країн ЄС через сполучення зі Швецією, Польщею та Латвією, а Orlen Lietuva, єдиний імпортер нафти в Литві, місяць тому відмовився від імпорту російської сирої нафти.

Міністр енергетики Литви Дайнюс Крейвис раніше наголошував, що "це не тільки надзвичайно важлива віха для Литви на шляху до енергетичної незалежності, але також демонстрація нашої солідарності з Україною". 

Нагадуємо:

Експорт електроенергії з Росії до Фінляндії був припинений з 14 травня через нібито відсутність оплати.

Реклама: