У Фінляндії збирають підписи за позбавлення громадянства близьких до Путіна Тимченка і Ротенбергів

Понеділок, 2 травня 2022, 17:50 -


Інновації в дії

У Фінляндії з'явилася громадянська ініціатива за позбавлення громадянства особам, які потрапили під санкції США, ЄС та Великої Британії - це стосується тих, хто отримав фінський паспорт за заявою та має громадянство іншої країни.

Про це пише Yle.

Автори ініціативи вважають, що персональні санкції є свідченням того, що люди, які потрапили під них, становлять загрозу для репутації та економіки Фінляндії.

Зараз у санкційних списках ЄС, США або Великої Британії значаться троє фінських громадян: Геннадій Тимченко, Борис Ротенберг та його син Роман Ротенберг - усі вони входять до найближчого оточення Володимира Путіна, пише Yle.

"Багато журналістських розслідувань довели, що ці люди безпардонно використовували Фінляндію для відмивання брудних путінських грошей, тому вони не варті того, щоб залишатися громадянами країни", - каже один із авторів ініціативи Кирило Кирилов.

"Геннадій Тимченко отримав фінський паспорт у 1999 році завдяки роботі в компанії, яка вивозила майно КПРС із СРСР та РФ. У 2014 році, після анексії Росією Криму, він був внесений до списку санкцій США. У зв'язку з нападом на Україну у 2022 році санкції проти нього запровадили також ЄС, Велика Британія та Японія.

Борис Ротенберг переїхав до Фінляндії в 1991 по репатріації дружини. З ним переїхали сини, майбутній бізнесмен Роман та майбутній футболіст Борис-молодший. Незабаром вони отримали фінські паспорти. Борис-старший та Роман у зв'язку з діями Росії потрапили до списків санкцій США, ЄС, Великої Британії та Японії", - йдеться у статті.

"У Фінляндії не було системи "золотих паспортів", але будь-який зв'язок з Путіним та його режимом токсичний, Люди повинні розуміти, що відповідальність за їхні дії неминуча", - каже Кирилов.

Нагадаємо:

Фінська влада конфіскувала два спортивні автомобілі Ferrari загальною вартістю 300 тис євро та два моторні човни загальною вартістю 225 тис євро російського підсанкційного олігарха Бориса Ротенберга.

Економічна правда

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим, і які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут.