На зустрічі G7 планують погодити 18,4 мільярда доларів для України – ЗМІ

Четвер, 19 травня 2022, 19:45 -
 
getty images

На зустрічі країн Великої Сімки та міжнародних фінансових інституцій у четвер було погоджено виділення для України 18,4 млрд дол для фінансування бюджету на найближчі три місяці.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на проєкт комюніке.

"Ми мобілізували 18,4 мільярда доларів бюджетної підтримки, зокрема 9,2 мільярда доларів, оголошених напередодні Петерсберзької зустрічі, щоб допомогти Україні закрити дефіцит фінансування та продовжити забезпечення надання базових послуг українському народу", – заявляють міністри фінансів і керівники центральних банків G7 в проєкті документа.

Така сума необхідна для функціонування України в травні, червні та липні з огляду на розрахунки уряду та МВФ, Світового банку про потребу у щомісячному фінансуванні бюджету на 5 млрд доларів. Очікувалося, що посли G7 погодять суму у 15 млрд доларів, проте допускалося, що у фінальному рішенні вона буде вищою завдяки підтримці багатосторонніх банків розвитку.

Реклама:

Раніше повідомлялося, що значна частина цих коштів буде надана у формі грантів, тобто безповоротної допомоги. У стані війни Україна не може самостійно забезпечити необхідні кошти до бюджету через суттєве падіння податкових та неподаткових надходжень.

Також допускалося, що погоджена сума могла сягати 30 млрд доларів.

Читайте також: Підтримка на 2 трильйони: хто і як допомагає українській економіці

Нагадуємо:

Джерелами фінансування державного бюджету від початку повномасштабної війни РФ проти України є військові облігації та допомога – усього за понад два місяці надійшло 338 млрд грн. Основним джерелом наповнення був "друк" коштів Національним банком через викуп державних ОВДП.

Реклама: