"Метінвест" Ахметова скоротив виробництво металопродукції на третину

Неділя, 15 травня 2022, 12:59 -
 
getty images

Холдинг "Метінвест" Ріната Ахметова за перший квартал року скоротив виробництво металопродукції на 30% до майже 2 млн тонн у першому кварталі року відносно попереднього кварталу.

Про це йдеться у повідомленні "Метінвесту" щодо результатів роботи за перший квартал.

У звітності вказано, що при цьому виробництво напівфабрикатів скоротилося на 45% до 522 тис тонн, а скорочення за готовою продукцією було дещо менше – на 22% до 1,5 млн тис тонн. Щодо готової продукції, група збільшила виробництво довгого прокату (+9%) та трубної продукції (+13%). Показники не враховують продажів всередині групи.

Очевидно, що причинами для цього стала повномасштабна війна Росією проти України. З першого дня "Метінвест" перевів в режим гарячої консервації "Азовсталь", ММК ім. Ілліча (ММКІ), Авдіївський коксохімічний завод (АКХЗ) та Запорізький КХЗ (ЗХКЗ), тож виробництво на них не здійснювалося. 

Реклама:

Найбільші активи групи, "Азовсталь" та ММКІ, знаходяться у зоні активних бойових дій – в місті Маріуполі, яке було заблоковане російськими військами ще 1 березня. Зараз воно знаходиться під постійними обстрілами, тож отримати доступ до своїх активів компанія не може. На "Азовсталі" заблоковані українські захисники полку "Азов", морські піхотинці, прикордонники та поліцейські.

Внаслідок війни, виробництво чавуну "Метінвестом" становило 1,8 млн тонн, або -31% до минулого кварталу. Щодо виробництва сталі, воно впало на 25% до майже 2 млн тонн. Хоча виробництво на Азовсталі та ММКІ суттєво скоротилося у першому кварталі, обсяги наростив завод "Каместаль". Торік підприємство придбало майно Дніпровського меткомбінату.

Крім того, у першому кварталі скоротилося виробництво вугільного концентрату на 14% до 1,3 млн тонн через зменшення видобутку Покровської вугільної групи зі скороченням чисельності персоналу та порушенням логістичних ланцюжків після початку повномасштабної війни.

Читайте також: Які підприємства найбільше постраждали від російських окупантів. Список активів

Нагадуємо:

У неділю російські військові застосували проти українських захисників, заблокованих на "Азовсталі", чи то запалювальні снаряди, чи то фосфорні бомби. Вони просять світ про порятунок: морпіхи – про "екстракцію", "Азов" – хоча б про евакуацію поранених бійців.

Цивільних евакуювали з заводу тиждень тому. Але всі варіанти евакуації бійців Росія відкидає, хоча Туреччина готова вивезти їх морем і гарантувати, що до кінця війни ті не братимуть участі в бойових діях в Україні. 

У підземеллях заводу "Азовсталь", який штурмують російські військові, в антисанітарних умовах, без медикаментів, води та їжі залишаються близько 600 поранених. Українська влада домовляється про евакуацію хоча б 60 найважчих.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: