"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Продаж чи націоналізація? НБУ повідомив про майбутнє українського "Альфа-банку"

П'ятниця, 8 квітня 2022, 15:22 -

Акціонери українського "Альфа-банку" повинні будуть продати свої частки у цій фінансовій установі. Напередодні Національний банк України позбавив їх права голосу в управлінні банком.

Про це повідомив голова Національного банку Кирило Шевченко в інтерв’ю ЕП.

Зокрема, голова банківського регулятора підкреслив, що "Альфа-банк" є системно важливим українським банком. Напередодні проти практично всіх акціонерів банку, на чолі з Михайлом Фрідманом та Пьотром Авеном, було накладено санкції.

"Тож, відповідно до тих санкцій, які були накладені на власників "Альфа банку", НБУ визнав їхню ділову репутацію небездоганною. І ми застосували заходи впливу до власників істотної участі щодо заборони використання ними права голосу", — зазначив Шевченко.

Реклама:

Наразі, після застосування заходів впливу проти "Альфа-банку" його акціонери мають вирішити як передати свої частки іншим, не пов’язаним з собою особам.

"Акціонери банку повинні шукати вихід із цієї ситуації. Я не виключаю, що це може бути продаж іншому власнику. Але це має бути продаж, який не буде розглядатися як намагання обійти санкції", — повідомив Шевченко.

Водночас на уточнююче питання журналістів, чи можлива націоналізація банку в межах ухваленого напередодні закону про колаборантів, Шевченко прямої відповіді не дав.

"Давайте дочекаємось підпису президента відповідних змін. Після цього ми з усіма державними органами, Кабінетом міністрів та РНБО, якій відводиться в цьому процесі ключова роль, будемо це обговорювати", — додав Кирило Шевченко.

Більше в інтерв'ю: Голова НБУ Кирило Шевченко: Економіка почала пристосовуватися до війни

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: