Рубль зміцнився до рівня середини лютого: чому це відбувається

Четвер, 7 квітня 2022, 15:55 -

Російський рубль після рекордних обвалів у перші дні вторгнення РФ в Україну зміг вийти на рівень до 24 лютого через європейський нафтогазовий імпорт, який підтримує приплив валюти попри санкції.

Про це пише Bloomberg.

На ранніх торгах на Мосбіржі у четвер російська валюта зміцнилася до 74,2625 за долар, що востаннє спостерігалося у середині лютого до дня повномасштабного вторгнення в Україну.

Це дає розуміння, що навіть попри широкий пакет санкцій проти російського уряду та його олігархів, а також вихід іноземного бізнесу, ці дії дуже обмежені у впливі на агресора доки Євросоюз продовжує споживати російську нафту та природний газ, підтримуючи рубль запасами.

Реклама:

Це дає Росії профіцит поточного рахунку та підриває спроби вдарити Росію санкціями. "Якщо ціни на енергоносії залишаться високими, а основні імпортери російських енергоносіїв і сировини продовжуватимуть купувати, рахунок поточних операцій так і залишитися з профіцитом", – пояснює Брендан МакКенна, стратег Wells Fargo Securities.

При цьому відновлення курсу рубля дає Путіну важіль впливу на росіян, що можна подати як стійкість економіки до санкцій, хоче це і не відповідає дійсності. Крім того, міцний рубль допоможе стримати темпи інфляції, які наростають в країні агресорі.

Крім постійного валютного притоку з-за кордону, який своїм імпортом організовують країни ЄС, значну роль відіграють обмеження, які Центробанк РФ наклав на внутрішній валютний ринок. Заморожування активів інвесторів-нерезидентів і зобов’язання російських компаній конвертувати 80% валютної виручки в рублі, а також заборона купівлі валюти фактично позбавили ринок "ринкової" складової.

Наразі, як навіть зауважують у Міністерстві фінансів США, рубль не обертається в країні вільно, і внутрішній курс не відображає реального курсу рубля проти твердих валют.

Нагадуємо:

Без повного ембарго Росія може завершити рік з рекордним профіцитом поточного рахунку у 240 млрд доларів внаслідок високих цін на енергоресурси. Близько половини економіки агресора залежить від енергетичного експорту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: