У Росії видача кредитів готівкою обвалилася майже на 90% у березні

Середа, 6 квітня 2022, 17:30 -


Просто про податки

На тлі зростання банківських ставок у березні у РФ зафіксували обвал видачі кредитів готівкою - майже на 90% у березні.

Про це пише Forbes Russia із посиланням на дані Frank RG

За місяць російські банки видали кредитів готівкою на 76 млрд рублів. Це мінімальне значення з лютого 2015 року - тоді Центробанку РФ, як і зараз, довелося вдаватися до екстремального підвищення ключової ставки.

"Видача кредитів готівкою російськими банками в березні впала на 86,83% у річному вираженні, до 76,3 млрд рублів.

У лютому 2022 року банки видали кредитів готівкою на 484,8 млрд рублів - таким чином, обсяг кредитування скоротився на 84,27% на місяць. Знизився і середній розмір кредиту – на 44%, приблизно до 167 600 рублів. Загалом видача кредитів фізособам у порівнянні з лютим знизилася майже на 40%, до 657 млрд рублів", - йдеться у статті.

Обсяг автокредитів знизився на 78,5% у місячному та майже на 77% у річному вираженні, до 21 млрд рублів, середній розмір кредиту знизився на чверть до лютневих значень, до 1,026 млн рублів.

Обсяг pos-кредитів у порівнянні з лютим впав на 54%, до 14,4 млрд рублів, середній розмір кредиту знизився вдвічі - до 21,5 тисячі рублів.

"Виріс лише ринок іпотеки – у березні банки видали житлових кредитів на 545,5 млрд рублів, що майже на 14% більше у порівнянні з лютим та на 8% – з даними річної давності. При цьому середній розмір виданих у березні іпотечних кредитів за місяць знизився на 8,7%, до 3,23 млн. рублів", - пише видання.

Коли Центробанк РФ підняв ставку до 20%, банки були змушені відреагувати та підняти ставки за кредитами, це й спровокувало падіння, заявив проектний лідер Frank RG Артем Мосін. 

За словами Мосіна, саме посилення ризик-підходів банків стало основною причиною падіння обсягів кредитування.

"Люди прагнули встигнути купити техніку та інші товари, побоюючись, що ціни на них продовжать зростати і взяти під це кредити. Але банки, швидше за все, жорсткіше ставилися до таких кредитів. Водночас у квітні кредити готівкою можуть трохи зрости, хоча й не до лютневих рівнів - за рахунок того, що банки знизять ставки, послаблять процеси скорингу і схвалюватимуть більше кредитів", - додпускає експерт.

Економічна правда

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим, і які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут