Банки у березні отримали 10 мільярдів збитку через формування резервів

П'ятниця, 29 квітня 2022, 12:57 -
 
ua.depositphotos.com

Внаслідок того, що банки у березні формували резерви під зумовлені війною ризики, у березні сукупний збиток сягнув 10,1 млрд грн, хоча в січні-лютому чистий прибуток становив 9,9 млрд грн.

Про це повідомила пресслужба Національного банку.

Загалом у I кварталі збиток банківського сектору становив 160 млн грн. Такі підсумки за квартал були зумовлені значними обсягами сформованих резервів під очікувані збитки через наслідки війни: банки сформували за квартал  резерви на 21,57 млрд грн, з них у березні  – на 15,86 млрд грн.

Із початком повномасштабної війни, пояснює регулятор, банки запровадили кредитні канікули та знизили комісії за користування своїми послугами. Це негативно відобразилося на процентних та комісійних доходах фінустанов. 

Реклама:

Так, темпи зростання чистого процентного доходу в березні суттєво сповільнилися до 17% р/р, тоді як за січень-лютий цей показник зріс на 35% р/р. Чистий комісійний дохід скоротився за І квартал на 13% р/р через падіння в березні на 58% р/р.

Водночас операційний результат банків залишався позитивним: чистий операційний прибуток до відрахувань у резерви за підсумками І кварталу становив 22,23 млрд грн порівняно з 13,69 млрд грн у І кварталі 2021 року.

Загальне зниження бізнес-активності та падіння попиту на кредити й банківські послуги й надалі негативно впливатиме на прибутковість банків, прогнозують у НБУ. Втрати від кредитного ризику очікувано зростатимуть з огляду на поступовий вплив економічної кризи на діяльність позичальників. Через це оцінити вплив війни на капітал банків можна буде лише із часом.

На 1 квітня з 69 платоспроможних банків в Україні, 44 банки були прибутковими та отримали чистий прибуток у розмірі 5,85 млрд грн, 25 – збитковими зі збитком 6,01 млрд грн.

Нагадуємо:

Банки в Україні у 2021 році збільшили прибуток вдвічі – до 77,5 млрд грн, а десятка найбільш прибуткових банків значно змінилась, хоча очолив її традиційно державний Приватбанк.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: