"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Економіка США скоротилася у першому кварталі року

Четвер, 28 квітня 2022, 17:07 -
 
unsplash

ВВП Сполучених Штатів у першому кварталі року несподівано скоротився на 1,4% у річному вимірі.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на попередню оцінку Міністерства торгівлі.

Падіння зумовлене зростанням кількості випадків COVID-19, що призвело до перебоїв у виробництві. Це знаменує перше скорочення економіки з моменту пандемічної кризи майже два роки тому. Економіка США зросла на 6,9% в останньому кварталі 2021 року.

Опитані Reuters економісти прогнозували зростання економіки на 1,1%. Їхні оцінки коливалися від скорочення в 1,4% до зростання на 2,6%.

Реклама:

Водночас такий показник не відображає справжньої економічної ситуації в країні, адже споживчі витрати залишаються високими, а інвестиції бізнесу в обладнання різко зросли. Це призвело до того, що внутрішній попит, за винятком торгівлі, запасів та державних витрат, значно зріс у порівнянні з четвертим кварталом – на 2,6%. 

Натомість спад виробництва відображав ширший торговий дефіцит та помірні темпи накопичення запасів. 

Очікується, що Федеральна резервна система підвищить відсоткові ставки на 50 базисних пунктів у середу і незабаром почне скорочувати свої активи на шляху до згортання антикризової програми в часи пандемії. 

Нагадуємо:

У березні річна інфляція у США прискорилась до 8,5% із 7,9% у лютому - ріст цін оновив рекорд із січня 1982 року, тобто більш ніж за 40 років.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: