Резервний фонд збільшили на 200 мільярдів, відповідно – дефіцит і держборг

Четвер, 21 квітня 2022, 16:33 -
 
фото нбу

Верховна Рада на засіданні у четвер збільшила обсяг резервного фонду на 200 млрд грн завдяки запозиченням, відповідно зріс державний борг та дефіцит бюджету.

Про це йдеться у законопроєкті №7299, повідомив голова бюджетного комітету Юрій Арістов.

Документ в цілому підтримали 296 народних депутатів. Він збільшує на 200 млрд грн видатки бюджету з Резервного фонду коштом державних запозичень. Відповідно, було збільшено граничний обсяг державного боргу на дефіциту бюджету. 

Кошти з Резервного фонду використовуються на нагальні потреби і виключно на забезпечення безпеки і оборони, а також фінансової підтримки внутрішньо переміщених осіб.

Реклама:

Крім того, зауважив Арістов, законом наближено зміну механізму зарахування акцизів з тютюну та рідин для електронних цигарок до місцевих бюджетів з 1 січня 2023 року до 1 травня 2022 року. Новий механізм передбачає, що сплата частини акцизу з роздрібного продажу тютюнових виробів перекладається на великих гравців – виробників та імпортерів тютюнових виробів. 

Відповідно, закон передбачає механізм автоматичного зарахування акцизного податку з роздрібного продажу яких товарів до місцевих бюджетів пропорційно до частки вартості реалізованих товарів на певній території у загальній вартості цих товарів по Україні.

Нагадуємо

У листопаді Верховна Рада у першому читанні підтримала зміни до Бюджетного кодексу, яким визначається механізм зарахування акцизів з тютюну до місцевих бюджетів. Друге читання закон пройшов 15 лютого.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: