Поставки російської нафти морем впали на чверть лише за тиждень

Середа, 20 квітня 2022, 13:15 -
 
getty iamges

Експорт російської нафти знизився на 25% у всіх портах країни за тиждень, який закінчився 15 квітня, найбільше скоротилися потоки через Чорне море.

Про це повідомляє Bloomberg.

Обсяги, які спрямовуються в Азію з портів на узбережжях Чорного моря, Балтії та Арктики, впали до найнижчого рівня за два місяці.

Загалом 30 танкерів завантажили з російських експортних терміналів близько 21,8 млн барелів. Таким чином, середні морські потоки нафти становили 3,12 млн барелів на добу, що на 25% менше порівняно з попереднім тижнем.

Реклама:

За нинішніх ставок експортного мита на сиру нафту, такі тижневі поставки принесуть Кремлю близько 181 млн дол, що на 60 млн доларів менше, ніж тижнем раніше.

Хоча таке падіння експортних потоків є суттєвим, воно лише повертає їх до рівня березня, зауважує Bloomberg. Цифри також можуть коливатися залежно від погоди в портах.

Протягом тижня спостерігалося скорочення експорту нафти з усіх чотирьох експортних регіонів РФ. Так, поставки нафти Urals і Siberian Light з терміналів у Балтійському та Чорному морях скоротилися на 770 тис. барелів на добу, або на 30%. При цьому, експорт з чорноморського порту Новоросійськ обвалився майже на 60%.

Обсяги поставок з трьох східних терміналів країни на узбережжі Тихого океану скоротилися на 205 тисяч барелів на добу, або на 17%. Вантажі з Мурманська, де переробляється нафта, вироблена вздовж арктичного узбережжя, також знизилися, і скоротилися на 57 тисяч барелів на добу, або на 15%.

Нагадуємо:

Російські нафтокомпанії продовжують скорочувати нафтопереробку через складнощі з експортом продукції на тлі санкцій ЄС та США - за першу половину квітня середньодобовий обсяг переробки знизився на 6%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: