У РФ продовжують скорочувати нафтопереробку через проблеми з експортом на тлі санкцій

Вівторок, 19 квітня 2022, 13:17 -

Російські нафтокомпанії продовжують скорочувати нафтопереробку через складнощі з експортом продукції на тлі санкцій ЄС та США - за першу половину квітня середньодобовий обсяг переробки знизився на 6%.

Про це пише "Комерсант".

Проблеми зі збутом нафти та нафтопродуктів можуть погіршитися у травні через скорочення закупівель найбільшими міжнародними трейдерами, пише видання.

Так, за перші 13 днів квітня середньодобовий обсяг переробки нафти на російських НПЗ скоротився до березня на 6%, до 674,8 тис тонн на добу, підрахував "Петромаркет" у відповідь на запит газети. За підсумками місяця показник може продовжити зниження.

Реклама:

За оцінками "Петромаркету", за квітень рівень нафтопереробки в РФ складе близько 670 тис тонн на добу, що на 6% нижче за рівень березня 2022 року і на 13% нижче за рівень квітня 2021 року.

"Крім ТАИФ-НК, що зупинився 8 квітня, найбільш істотне зниження середньодобової нафтопереробки продемонстрували Уфимський і Рязанський НПЗ "Роснефти".

Також знизили завантаження Комсомольський, Ангарський ("Роснефть"), Ярославський (СП "Роснефти" та "Газпром нафти") та Афіпський НПЗ (власник - Саїт-Салам Гуцерієв), як і знову відправлений на гарячу рециркуляцію ще в середині березня Туапсинський НПЗ "Роснефти", - йдеться у статті.

На Уфимському НПЗ на технологічний простій пішла єдина установка первинної переробки, але завод продовжує виробляти бензин та дизпаливо за рахунок використання напівпродуктів інших підприємств групи.

Значне зниження нафтопереробки у Росії спостерігається з березня.

Ключовою причиною стали складності російських нафтокомпаній з експортом продукції внаслідок введених ЄС та США санкцій після вторгнення РФ в Україну.

У березні США та Велика Британія оголосили про ембарго на купівлю російських нафти та нафтопродуктів, при цьому США були великим споживачем мазуту з Росії.

"Оскільки нафтопереробка РФ орієнтована на експорт, проблеми з відвантаженнями зарубіжних країн змусили нафтокомпанії оптимізувати роботу НПЗ, щоб уникнути переповнення резервуарних парків і вимушеної зупинки.

Крім того, компанії прагнуть активніше продавати нафтопродукти на внутрішньому ринку, що призвело до зниження цін, особливо на мазут. Низка заводів пішли у березні на традиційні весняні ремонти", - додає видання.

У Міненерго заявили, що "зниження переробки нафти щодо минулого місяця багато в чому забезпечене ремонтними роботами на НПЗ".

Проблеми з експортом нафти та нафтопродуктів можуть погіршитися у травні, оскільки з 15 травня набудуть чинності санкції ЄС проти "Роснефти" та "Газпром нефти".

Економічна правда

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим, і які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: