Українська економіка впаде щонайменше на 30% цьогоріч, хоча ситуація покращується

Четвер, 14 квітня 2022, 16:31 -
 
getty images

Національний банк оцінює падіння українського ВВП цьогоріч у третину економіки попри те, що економічна діяльність в країні поступово відновлюється.

Про це йдеться в підсумках засідання Комітету з монетарної політики Національного банку. 

Так, за оцінками Національного банку, економіка поступово відновлюватиметься, однак реальний ВВП може скоротитися не менш ніж на третину у 2022 році.  

Скорочення ВВП очікується за усіма складовими. Приватне споживання знизиться через вимушений виїзд багатьох громадян з країни, зростання рівня безробіття, зменшення доходів та економію на другорядних витратах. 

Реклама:

Через суттєву невизначеність та високі ризики значно скоротиться й інвестиційна активність.

Навіть в умовах війни бізнес поступово відновлює свою діяльність. За результатами позапланого опитування НБУ, лише 23% повністю припинили свою діяльність, хоча в перші тижні березня частка цих підприємств перевищувала 30%. 

Крім того, визначає НБУ, після значного скорочення у перший місяць війни експорт та імпорт поступово відновлюватимуться завдяки частковому вирішенню проблем із логістикою. Імпорт товарів і послуг в Україну також поступово зростатиме через поступове відновлення споживчого та інвестиційного попиту.

Фінансова підтримка міжнародних партнерів України буде вагомим джерелом валютних надходжень в Україну. Іншими відносно стабільними джерелами залишатимуться перекази трудових мігрантів та доходи ІТ-індустрії.  

Нагадуємо

Зростання реального валового внутрішнього продукту України в 2021 році становило 3,2%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: