"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Італія підписала з Алжиром газову угоду – хоче зменшити залежність від РФ

Понеділок, 11 квітня 2022, 22:54 -

Італія у понеділок уклала угоду про збільшення імпорту газу з Алжиру на 40%, це перша велика угода країни на шляху до заміни російських поставок газу, від яких вона суттєво залежна.

Про це повідомляє Reuters.

Італія купує близько 30 млрд кубометрів газу на рік у Росії, що становить 40% її загального споживання. Алжир є другим за величиною постачальником газу в Італію. Транс-Середземноморський газогін має щоденну потужність понад 110 мільйонів кубометрів, але наразі транспортує лише близько 60 мільйонів кубічних метрів.

Італійські міністри звернулися до багатьох країн, зокрема Конго, Анголи, Азербайджану і Катару, щоб знайти потужності на заміну кубометрам, які отримує від Росії. Раніше Драгі заявляв, що, хоча заміну 30-40% поставок з Росії можна зробити негайно, замінити решту буде набагато важче.

Реклама:

Проте Італія не єдина у своїх прагненнях – Європейська комісія пропонує блоку скоротити імпорт російського газу на дві третини цього року і поступово припинити його до 2027 року.

У своїй заяві італійська енергетична група Eni також повідомила, що домовилася з алжирською Sonatrach про поступове збільшення потоків у Транс-Середземноморському газогоні з цього року, що надасть 9 мільярдів кубометрів додаткового газу на рік до 2023-24 років.

Італія має одну з найбільших газотранспортних мереж в Європі, через що розглядається як майбутній "місток" у Європі для імпорту газу та зеленого водню з Північної Африки та за її межами. Драгі сказав, що Італія також готова співпрацювати з Алжиром для розвитку відновлюваної енергії та зеленого водню.

Три нинішні термінали СПГ в Італії можуть бути використані для постачання 4-5 млрд кубометрів додаткового газу, тоді як два нових плавучих сховища та регазифікації можуть забезпечити близько 10 млрд кубометрів додаткового газу в середньостроковій перспективі.

Нагадуємо:

Країни Євросоюзу розділилися на різні табори під час обговорення ембарго на російську нафту, газ та вугілля – зокрема, заборону імпорту російської нафти блокують Німеччина та Нідерланди.



Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: