"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ викупив військових облігацій на 20 мільярдів

Вівторок, 8 березня 2022, 22:25

Національний банк викупив військові облігації уряду на суму 20 млрд грн.

Про це повідомила пресслужба НБУ.

Зазначається, що в умовах воєнного стану регулятор з 8 березня може купувати цінні папери уряду на первинному ринку для протидії російській агресії.

НБУ підкреслює, що фінансуватиме лише критичні видатки уряду в обмежених обсягах. 

Реклама:

"З огляду на це Правління Національного банку України 8 березня 2022 року ухвалило рішення викупити військові облігації уряду на суму 20 млрд грн",— повідомляє регулятор. 

Ця сума становить близько 1,3% від загальної суми видатків державного бюджету України, передбаченої на 2022 рік.

Доцільність подальших операцій із фінансування критичних видатків уряду визначатиметься окремими рішеннями Національного банку. 

НБУ зазначає, що враховуватимуться перебіг військових дій, соціально-економічний розвиток в Україні, ситуація на фінансових ринках та в державних фінансах, а також можливості наповнення державного бюджету з інших джерел.

Регулятор наголошує на тимчасовості надання кредитів державі з боку Національного банку в умовах воєнного стану. "Після завершення війни і повернення економіки та фінансової системи до функціонування на ринкових засадах Національний банк відновить традиційний формат інфляційного таргетування з плаваючим обмінним курсом і забороною фінансування державного бюджету", — резюмує НБУ.

Нагадуємо:

Мінфін пропонує українцям, бізнесу та іноземним інвесторам підтримати бюджет України шляхом інвестування у військові ОВДП.

На другому аукціоні з продажу військових облігацій до бюджету залучили 6,7 млрд грн. На першому – ще 8 млрд грн.

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим, і які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: